A Klubrádió műsorvezetője, Para-Kovács Imre szerint „a munkavállalókat kormány még nem képviselte ezen a bolygón”; Székely Tamás szakszervezeti vezető erre úgy reagált: valószínűleg ezért erősíti az űrkutatást a kormányzat, hogy megnézze, mi a helyzet a bolygón kívül.

Para-Kovács Imre így vezette fel a rabszolgatörvény jelenlegi helyzetét: hoztak egy törvényt, amely iszonyatos fenyegetettséget ad, majd nem (mindenhol) alkalmazták, de ettől a fenyegetettség még marad.

Székely Tamást, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnökét kérdeztük, aki ezzel a megállapítással egyetértve azt mondta: ahol szakszervezet van és megállapodott a munkáltatóval, ott nem alkalmazzák a 400 órát. Sok területen az utóbbi hónapokban úgy visszaesett a termelés, hogy még a szakképzett munkaerő hiánya ellenére sincs szükség túlórára. Más helyeken viszont annyira túlterheltek a dolgozók, annyira elegük van a túlórákból, hogy a munkáltató inkább átszervezi a munkarendet, csak ne menjenek el.

Közölte: ahogy nem csak magyar ajkú munkavállalókat alkalmaznak, ott fennáll a veszélye annak, hogy akik külföldről jöttek, és pénzt szeretnének itt keresni, azok bevállalják a 400 órát.

Erre szerinte a kormányzat cinikusan készült is. Tehát úgy véli, többségében ott fogják alkalmazni a maximális túlórakeretet, ahol vendégmunkások dolgoznak.

A külföldiek aránya még nem teszi lehetővé, hogy ezt általánosságban meghúzzák, de a 400 óra az állami szférában nagyon kényelmesen alkalmazható, különösen ott, ahol szakemberekre lenne szükség és kevés van belőlük – tette hozzá Székely Tamás.

Egyre több helyen jönnek rá a munkavállalók, hogy szükség van szakszervezetre, ami erőt ad, részben a megállapodásra, részben arra, hogy ne toljanak le mindent a torkukon.

Szerinte a kormányzat mindent meg akar tenni, amivel a munkáltatóknak kedvez, de ha a munkáltató erősebb szakszervezettel találkozik, azért van némi visszakozás.

Para-Kovács Imre azt mondta: „a munkavállalókat kormány még nem képviselte ezen a bolygón” – Székely Tamás erre úgy reagált: valószínűleg ezért erősíti az űrkutatást a kormányzat, hogy megnézze, mi a helyzet a bolygón kívül. Szegény űrhajósoknak még nincs szakszervezetük – reagált műsorvezetőnk.

Forrás: Klubrádió