Havonta rácsodálkozunk a KSH által közölt átlagfizetésekre, legutóbb már nettó 246.000 forintot írtak a novemberi jelentésbe, ami nonszensz, a KSH friss levele szerint talán kezdjük megérteni a valóságtól messze lévő átlagbér-jelentéseket – írja a muon.hu.

Székely Sándor független képviselő közérdekű adatkéréssel fordult a KSH-hoz december elején, a válaszlevélből kiderült, hogy

csak 2.852.357 alkalmazott fizetésének az átlagát közli a statisztikai hivatal a NAV és az Államkincstár adataiból, a tovább 1.7 millió munkavállaló fizetését nem nézik.

Székely számításai alapján a bruttó hazai átlagbér nincs 280.000 forint, tehát jó ha a 170.000 nettót hazavihetnek a bérből és fizetésből élők, tehát ennyi Magyarországon az átlagbér. 531 Euro, ami az unió legalacsonyabb bére.

Az eddig is tudtuk, hogy a statisztikai hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél jelentkező béreket veszi figyelembe, de, az hogy majdnem kétmillió ember fizetését egyáltalán nem nézik az újdonság volt.

Tavaly a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Policy Agenda közölt számításokat a Pénzügyminisztérium adataból, akkor a magyar dolgozók kétharmada, több mint hárommillió dolgozó fizetése nem érte el a bruttó 324 ezer forintot, azaz százból hetvenen nem keresték meg az átlagbért. A dolgozók 52 százaléka együttesen sem kapott annyit, mint amennyit a legjobban fizetett 10 százalék, sőt a legjobban kereső öt százalék annyi fizetést kap, mint amennyit az alsó kereseti kategóriákba tartozó 40 százalék együttvéve.

KSH levelében arról is ír, hogy igyekeznek megoldani azt, hogy pontosabb adatot közöljenek az átlagbérről, jó munkát kívánunk.

Forrás: muon.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!