A dohányipari gépek iránti kereslet csökkenése miatt logisztikai, papíripari, csomagolóipari eszközök gyártását fejleszti, egyben átalakítja a foglalkoztatottak munkaidőkeretét a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 2020-ban – közölte a pécsi székhelyű vállalat az MTI-vel.

A dohányipari gépgyártás mellett az elmúlt időszakban új lehetőségeket kerestek az egyedi gépgyártás terén, első körben a cégcsoporton belül, azaz a Körber-vállalatok beszállítóivá váltak. Így logisztikai gépek, például palettázók, csomagolók gyártását kezdték el. Terveik szerint nem csak a cégcsoporton belül, hanem más piaci szereplők felé is nyitni fognak - közölte a több mint ezer munkavállalót foglalkoztató cég.


A társaság a munkaidőkeretet egyről három évre emeli 2020. január 1-től. A munkavállalókat tömörítő Vasas Szakszervezet támogatásával meghozott döntés minden dolgozót érint. A szellemi dolgozók, akik a munkafolyamatokat előkészítik, most dolgoznak többet, a fizikai dolgozóknak várhatóan 2020-ban lesz kevesebb munkaórájuk.

A hároméves időkeret javítja a tervezhetőséget, a fizetések és a munkavállalók megtartását - írta a Hauni az MTI-nek. A megoldással a cégnek lehetősége lesz az esetlegesen keletkező munkaidő-hátralékot a következő évekre szétteríteni, miközben "minden dolgozó az aktuálisan ledolgozott munkaóráktól függetlenül minden hónapban a teljes fizetését és egyéb juttatásait meg fogja kapni" - közölte Katona Gábor ügyvezető.
2019-2020-ra elfogadott kétéves béremelési program érvényben marad és januártól magasabb alapbérre és továbbra is kimagasló béren kívüli juttatásokra számíthatnak a gyár munkavállalói.

Futács Miklós, a Vasas szakszervezet titkára a közlemény szerint kifejtette: számukra "a legfontosabb a munkahelyek hosszú távú stabilitásának biztosítása (...), a három éves munkaidőkeret pedig jelentős számú munkahely hosszú távú megtartását teszi lehetővé".

A társaság ma saját munkaerőt alkalmaz, de számolnak a kölcsönzött munkaerővel is a jövőben. Arra készülnek, hogy "a 2020-as évek közepétől ismét rekordesztendők jönnek a Hauni életében".

A társaság februárban jelentette be, hogy 5,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Pécsen, amely 977 millió forint egyedi kormánydöntéssel megítélt állami támogatásban részesül. A beruházás támogatásának indokai között szerepelt, hogy a pécsi üzemben 100 új munkahely jön létre.

A Hauni 2018-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), ezt megelőzően pedig 160 millió forintos beruházással saját tanműhelyt is épített, így a leendő mérnökök és a szakmunkások képzését is támogatja.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg mintegy ezer főt foglalkoztató Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 2018-ban 127 millió euró (mintegy 41 milliárd forint) nettó árbevételt és 6,6 millió euró adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban 109 millió euró árbevétel mellett 8,5 millió euró volt a nyeresége.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!