Idén karácsony környékére több munkaszüneti napot is meghatározott a vonatkozó rendelet, így többek között otthon lehetünk december 24-27. között. A szerencsések tehát négy, egybefüggő napot szabadság igénybevétele nélkül tölthetnek otthon. De kik dolgozhatnak ezeken a napokon is és milyen feltételekkel? Dr. Heinrich Renáta, a DAS jogásza válaszol a sokakat érintő kérdésre.

Amikor nincs túlóra…

A törvény bizonyos jellegű feladatok ellátása esetén lehetővé teszi, hogy a munkáltató rendes munkaidő keretében kötelezze a munkavállalót munkavégzésre ünnepnapon. Ekkor tehát nem beszélhetünk rendkívüli munkaidőről, azaz túlóráról.

Ilyen tevékenységnek minősülnek

  • a rendeltetésük folytán e napon is működő munkáltatók (vendéglátás);
  •  idényjellegű tevékenységek (téli sportokkal kapcsolatos szolgáltatások);
  •  megszakítás nélküli tevékenység (termelési folyamatban jellemző);
  •  társadalmi közszükségletet szolgáló munkakör (egészségügy, közlekedés);
  •  külföldi munkavégzés vagy külföldre irányuló szolgáltatás.

A munkavégzésért cserébe a munkaszüneti napi pótlék az alapbér száz százaléka.

Amikor túlóra elrendelésére kerül sor

Azoknak a munkavállalóknak, akiknek rendes munkavégzés elrendelhető, túlóra keretében is foglalkoztathatók munkaszüneti napon. A bérpótlék ekkor száz százalékot tesz ki; amennyiben a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít, ötven százalék.

Más munkavállalókat munkaszüneti napon kizárólag akkor lehet bérpótlék ellenében rendkívüli munkaidő elrendelni, ha annak előírására baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében kerül sor.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!