Első ajtós felszállás, étkezési szokások – csak néhány ok azok közül, amelyek miatt konfliktus alakulhat ki a járművezetők és utasaik között, és amelyek végkimenetele akár a sofőr bántalmazásába is torkollhat. A szakszervezeti vezető az ATV Start című műsorban elmondta, hogy kollégáik egyebek mellett azt sérelmezik, hogy cégük nem áll ki értük, ezért ők is megszállják azt a telefonvonalat, amelyen az utasok jelenthetik be panaszaikat.

Sorra hívják a járművezetők is azt a panaszvonalat, amelyet a BKK kizárólag az utasok bejelentéseire tart fent. Sőt, az Egységes Közlekedési Szakszervezet is erre buzdítja kollégáit. A sofőröknél azután telt be a pohár, hogy a BKK nyilvános felhívásban buzdította bejelentésre a sérelmet elszenvedő utasokat.

Ezzel szemben – Naszályi Gábor szakszervezeti elnök szerint –

naponta el kell viselniük a bántalmazást az utasok részéről.

Szóban és tettleg is rendszeresen vegzálják őket – folytatta –, de még a forgalmi dugók miatt is képesek leköpdösni, akár megütni őket. Emiatt a közlekedési vállalat dolgozói most biztonsági védelmet kérnek a BKV-tól.

Az ATV Start című műsorban Naszályi Gábor már azt mondta, hogy a BKK megalakulása óta „üldözik a járművezetőket”, cserébe a fővárosban megszűnt az utazási feltételek ellenőrzése. A konfliktus fő forrása az első ajtós beszállás, az ékezési szokások vagy az utasok közötti zavarkeltés. Ezzel együtt vannak nehezebb vonalak, mint például Csepel, vagy a 99-es busz.

Ezeken az úgynevezett „feketevonalakon” naponta ki vannak téve a sofőrök az „ütközéseknek”.

A szakszervezeti vezető szerint azért léptek most, mert október 13-án változás történt a fővárosban, és szerinte az új vezetés nincs tisztában azzal, hogy ez hogyan működik, ami abból is látszik, hogy a mai napig nem indultak el a bértárgyalások.

Mint mondta, sok éve lehet hallani, hogy a BKK és a BKV forráshiánnyal küzd, és arra utalt, hogy szerinte a BKK ezt a hiányt a kiszabott kötbérekből igyekszik pótolni. A szakszervezeti vezető azt is hozzátette, hogy mióta Bolla Tibor van a BKV élén, olyan, mintha nem is lenne vezetése a cégnek. A járművezetők azt is sérelmezik, hogy a cégük nem áll ki értük, és olyan vezetőt szeretnének, aki ezt megteszi.

Nem is olyan régen az került be a hírekbe, hogy több két buszvezető is ittasan vezetett, az EKSZ szerint ez ugyan elfogadhatatlan, de nem lehet úgy tenni, mintha alkoholistákból állna a szakmájuk. Most azt is elmondta, hogy azóta kötelező jelleggel a műszak felvétele előtt és után is megszondáztatják a kollégákat.

Forrás: atv.hu

 {loadmoduleid 145}