A kormány eredményesen harcol az inaktivitással, hiszen nagy arányú a foglalkoztatás és rendkívül alacsony a munkanélküliség, az alapjövedelem megalapozatlan felvetése azonban pont ennek a harcnak az eredményeit veszélyezteti - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten az Esélyteremtés a szakképzésen át a foglalkoztatásig című konferencián.

Czibere Károly hozzátette: a szegénység kockázatait a foglalkoztatáson keresztül megvalósított esélyteremtéssel, a foglalkoztatás bővítésével, a munkahely-teremtéssel és a foglalkoztathatóság javításával lehet csökkenteni. Ezek kínálnak lehetőséget arra, hogy abból a függésből és börtönből, amit a segélyezés jelent, ki lehessen törni - fogalmazott az államtitkár.

 Czibere Károly szerint vannak még fontos munkaerő-tartalékok, példaként említette a megváltozott munkaképességű munkavállalókat, ahol duplájára nőtt a foglalkoztatás és a romákat, hiszen körükben a foglalkoztatási ráta tavaly már meghaladta a 40 százalékot.
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a foglalkoztatás helyzetéről elmondta: a 2010-es kormány váltás idején az aktivitási ráta majdnem mélyponton volt, a munkanélküliségi ráta pedig közel 12 százalékon állt. Erről a szintről sikerült 2016-ra elérni a 4,3 százalékos munkanélküliségi rátát - mondta.