Diszkriminatívnak tartják a bérezésüket a védőnők a többi egészségügyi dolgozóhoz képest, és keveslik is a fizetésüket. Minderről egy egységesen megfogalmazott levélben tájékoztatják a döntéshozókat – írja a Világgazdaság.

 Már hatszáz védőnő adta fel azt a leveleket, amelyet az alacsony fizetésük miatt postáztak több mint húsz közjogi méltóságnak. A levélben azt írják, diszkriminatívnak tartják a bérezésüket a többi egészségügyi dolgozóhoz képest. Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke lapunknak hangsúlyozta, hogy miközben a védőnőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kórházi vagy szakellátásban dolgozó, főiskolai végzettségű kollégáikra – így a kötelező kamarai tagság s a kreditszerzési kötelezettség –, az alapellátásban foglalkoztatott védőnők nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá.

Magyarországon 4500-5000 védőnő dolgozik, körülbelül négyszázan hiányoznak az állományból. A védőnők a petíciót többek között Lázár János nak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, az Országgyűlés elnökének és alelnökeinek, valamint az alapvető jogok biztosának és az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak is eljuttatják.

A Világgazdaság kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt írta, hogy „a jelenleg hatályos szabályozás alapján az alapellátás finanszírozása jelentősen eltér a járó-, illetve fekvőbeteg-ellátás finanszírozásától, de most nincs mód béremelés jellegű, illetve bértáblaalapú szabályozásra”. Tavaly a költségvetés kétmilliárd forintot megszavazott a védőnők illetményének emelésére, de Csősz Katalin szerint a beharangozott bruttó 30 ezer forint helyett sokan csak pár ezer forinttal kapnak többet, de tud olyan védőnőről is, akinek egyáltalán nem emelkedett a fizetése.

Az Emmi azt írta, tavaly 14 milliárd forintot kaptak a háziorvosok, házi gyermekorvosok, iskolaorvosok, védőnők és a területi ellátást végző fogorvosok. Az emelés a védőnők és az iskolai védőnők esetében 30-35 ezer forint havi bevételnövekedést jelentett. Miután 2018–2019-re a védőnőknek semmilyen fizetésemelés nincs betervezve, viszont az egészségügyi szakdolgozói bértábla évről évre nő, hamarosan a diplomás védőnők bére 50-60 ezer forinttal kevesebb lesz, mint a hasonló diplomás végzettségű egészségügyi szakdolgozóké – mutatott rá az MESZK.

Forrás: Világgazdaság