A szociális szférában dolgozók közül közel 63 ezren kaptak bérkiegészítést. Az érintettek számára kiegészítő pótlékként érkező összeg nagysága között igen jelentős eltérések vannak. Csikósné Divják Mária, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének pécsi ügyvivője ennek ellenére nem derűlátó – olvasható a pecsma.hu oldalán.

A szociális területen dolgozók számára most biztosított 7,6 milliárd forintnyi pótlék a tavaly januártól élő – 6-17 ezer forint közötti összegű – szociális ágazati pótlék kiegészítése. A szociális ügyekért felelős államtitkárság szerint az ágazatban tevékenykedő mintegy 90 ezer dolgozó kétharmada kapott kisebb-nagyobb összeget.

A mostani lépéssel azonban nem elégedettek a szakszervezetek. A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint főleg a pályakezdők és a túlképzett munkatársak jártak rosszul a mostani intézkedéssel.

– A pályakezdő ápolónők semmit sem kaptak, míg a segédápolók, illetve takarítók 25 éves közalkalmazotti munkaviszony után mindössze bruttó 2087 forinthoz jutottak. Az ápolók és szakápolók 21 év munkaviszony után részesültek bruttó 2050 forint bérkiegészítésben. Ez nevetséges – mondta érdeklődésünkre Csikósné Divják Mária.

Az érdekvédő saját magát is példának hozta: ő 39 éves közalkalmazotti munkaviszony után – G-besorolással – bruttó 12 804 forintot kapott. Ha nem diplomázott és szakvizsgázott volna, akkor csak egy OKJ-s, érettségire épülő felsőfokú végzettsége lenne, de akkor 29 547 forint jár volna neki. Ha viszont tovább tanult volna és lenne tudományos fokozata is, csupán 16 506 forint pluszt könyvelhetett   volna el.

Az érdek-képviseleti vezető szerint a kormány nem ismeri el a képzéseket, a szaktudást, a tapasztalatot.

– Egy aktív, mozgó bértábla viszont jó életpályamodell lenne, háromévenkénti ugrással. Amikor minden évben megállapítják a bérminimumot és a minimálbért, akkor annak százalékos arányában ugorna az összes kategória. Ez tökéletes életpályamodell lenne – fogalmazott.

Csikósné hangsúlyozta, hogy nekik az is elég lenne, ha olyan bértáblájuk lenne, mint amilyen az egészségügyben létezik.  Arról egyelőre nincsenek pontosak adatok, hogy Pécsen hányan érintettek a mostani bérkiegészítésben, hiszen például a nővérek nagy része nem kapott semmit sem. Ebből a kiegészítő pótlékból ugyanis kimaradt egynéhány fizetési kategória, főleg azoké, akiknek a bére a minimálbér-emeléssel minden évben az inflációt meghaladó módon növekedett.

Forrás: pecsma.hu