Álom munka, luxus fizetés - ennek kombinációja csak keveseknek adatik meg. A pilótáknak viszont mindez elérhető, és ma már szinte bárki válaszhatja ezt a foglalkozást. A Pénzcentrum utánajárt, ki lehet pilóta, milyen képzésre van szükségük, melyik légitársaságnál mennyit keres egy pályakezdő, és mennyit tehetnek zsebre a legsikeresebb pilóták.

Ha egy csoport kisgyereket megkérdeznénk, mi szeretne lenni felnőtt korában, biztos, hogy lenne legalább egy, aki azt mondaná, hogy pilóta. Ennek ellenére felnőttként kevesen választják ezt a területet, ami betudható annak is, hogy rengeteg fizika kell hozzá, és az köztudottan nem a legnépszerűbb tantárgy. Az is szerepet játszhat, hogy nem tolják bele a továbbtanulók arcába a pilótakarrier lehetőségét, de az sem kizárható ok, hogy az egész repülést egy kisebb mitikus felhő övezi, és kapitány biztos csak szerencsés "kiválasztott" lehet.

Most eloszlatjuk ezt a mitikus ködöt: utána jártunk hol képeznek pilótákat, milyen karrier lehetőségeik vannak, mekkora a fizetésük, és mi kell ahhoz, hogy valaki erre a pályára léphessen.

A felderítést a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) kezdtük, ahol posztgraduális képzésen oktatnak pilótákat. Az egyik ilyen szak neve: repülési szakmérnök, ehhez szükség van alapszakos mérnök diplomára, a repülési specialista szakhoz viszont bármilyen alapdiploma megfelel. A két, négy féléves képzésen egyébként ugyanaz a tananyag, csak a végén más cím van a papíron.

A felvételhez szükség van 1. osztályú orvosi alkalmasságra, amit később is minden évben meg kell ismételni. Bizonyos betegségek, például cukorbetegség, farkasvakság kizáró ok lehet, a szemüveg viszont nem. Szükség van legalább középfokú angol nyelvtudásra, mivel a pilótáknak ez a hivatalos munkanyelve, ezért a képzésen is több tárgyat angolul oktatnak. Nem követelmény ugyan, de jó, ha a jelentkezőnek van jogosítványa (autóra), de legalább tud biciklizni. Utóbbi elsőre talán érdekes kérés, de a mozgáskoordináció és a figyelem megosztás miatt kimondottan hasznos.

Maga a felvételi egy elbeszélgetés, ahol a leendő hallgató motivációját és személyiségét nézik, nem a tárgyi tudását - azt majd a képzésen megadják.

Nehéz a képzés, de a tudást meg lehet szerezni. A személyiség viszont nagyban befolyásolja, hogy ki lehet pilóta, és ki nem. A higgadtság, a józan ítélőképesség és a jó problémamegoldó képesség nagyon fontos, mert több száz ember élete a tét"

- mondta Jankovics István, a BME szakkoordinátora.

A motiváció pedig azért fontos, mert nem egyszerű a pilótalét, szükség van elköteleződésre és egy életen át tartó tanulásra. Utóbbit azért is fontos hangsúlyozni, mert folyamatosan fejlődik a repüléstechnika, repülőgépek újabb generációi jönnek, ráadásul a kapitányoknak félévente szimulátoros teszten kell részt venniük, ahol szinte minden elképzelhető veszélyhelyzetet bedobnak nekik: vihar, motortűz, stb., amit meg kell oldaniuk. Tehát szükség van elszántságra.

Mit kell tudnia egy pilótának?

A két éves képzés első félévében valójában a magánpilóta-engedélyt szerzik meg a hallgatók, a tantermi órák és a gyakorlati oktatás párhuzamosan zajlik, három hónap után már repülőbe is ülnek.

A tantárgyak a következők:

  • Repüléselmélet: ez kemény fizika, aerodinamika és repülés mechanika. Valójában itt tanulják meg, hogy mitől, és hogyan repül a repülőgép.
  • Általános repülési ismereteket: a műszerek működése és a repülőgép felépítése a központi téma.
  • Légijog: jogi alapismereteket, a repülési szabályokat, a magyar légtér szerkezetét tanulják meg, milyen szabályok vonatkoznak a légterekre.
  • Meteorológia: ez az egyik legfontosabb tárgy, mert mindig a pilótának kell meghoznia a döntést, hogy adott időjárási viszonyok között megkísérelje a fel- vagy leszállást, mennyire biztonságos a kijelölt reptéren landolni. (Ez egy kétezer kérdéses tárgy, általában a többi tárgyhoz 800-1000 kérdés kapcsolódik.)
  • Navigáció: hogyan jut el A-ból B-be, hogyan tervezze meg az útvonalat. Még a rendszeres járatoknál is minden reggel átbeszéli a legénység az útvonalat, repülési teljesítményszámítást végeznek, mivel ugyanaz az út lehet másfél, vagy kétórás is, függően az időjárástól, az utasok számától, stb. A légrét is változhat, például sztrájkolnak az irányítók, és ezért olykor igen jelentős útvonal módosításokat kell végrehajtani. Kidolgoznak ugyan egy tervet a pilótának, de mint minden, végső soron ez is a kapitány felelőssége. 
  • Kommunikáció: hogy kell szabályosan kommunikálni rádión keresztül az irányítókkal, a többi repülővel. Ezt angolul tanulják meg, mivel úgy is ez a nemzetközi nyelv, amit majd használniuk kell a munkájuk során. 
  • Repülésélettan: elsősegély és egészségügyi alapismeretek mellett pszichológiát is tanulnak.

Már a tantárgyakból is jól leszűrhető, hogy pilótának lenni nagy felelősség. Egy kisebb utasszállító átlagosan 80-100 millió dollárba (23-29 milliárd forint) kerül, egy nagy gép 300-400 millió dollárba (86-115 milliárd forint). Ráadásul a több száz utas élete is az ő döntésein múlik.

Viszont minél nagyobb a felelősség, annál nagyobb a fizetés is. Világviszonylatban egy jó elsőtiszt (más néven másodpilóta) havi 3000-3500 eurót (310 forintos árfolyamon számolva ez 930 000 - 1 085 000 forint) keres, a kapitány ennek a dupláját. A nagy légitársaságok hosszú járataim pedig akár havi 20 ezer dollárt (288 forintos árfolyamon számolva 5 760 000 forint) is kereshetnek a kapitányok. Nagy presztízs értékű munka, álomfizetés, miért nem tolonganak a jelentkezők?

Ennek a képzésnek nincs államilag támogatott formája, csak költségtérítéses. A 4 félév pedig 18,3 millió forintba kerül.

A tandíj egy elég nyomós érv amellett, hogy miért is nincs túljelentkezés. Ekkora összeget egy átlag magyar nem tud zsebből előrántani. Jó hír viszont, hogy aki nem akar lemondani arról az álmáról, hogy pilóta legyen, annak megoldás lehet a DiákHitel2, ami teljes egészében fedezi a képzés költségeit.

Iskolapadból a kapitányi ülésébe?

Karrierlépcső a pilótáknál is van. Egy pályakezdőnek ezen a területen sincs könnyű dolga. Az első lépcsőfok a másodpilóta (vagy elsőtiszt). Ezen belül a repült órák számában mérik a teljesítményt, a vízválasztó az 500 óra az adott repülőtípuson (egy évben nagyjából 750 órát repülnek a pilóták), a következő nagy mérföldkő az 1500 óra, és hivatalosan meg nem erősített piaci információink szerint 3000-3500 repült óra után lehet pályázni kapitányi pozícióra.

A pályakezdőkre visszatérve: azért sincs könnyű dolguk, mert a többségnél ugyan nincs ilyen, néhány légitársaságnál viszont 40-50 ezer eurót is fizetniük kell, hogy megszerezhessék az 500 repült órát az adott típuson, ami szükséges ahhoz, hogy teljes értékű másodpilóta lehessen valaki. Ezt nevezik pay to fly-nak, tehát ő fizet azért, hogy repülhessen. Olyan légitársaságok is vannak, amelyek megelőlegezik ezt, cserébe több éves szerződést íratnak alá az új kollégával, megint mások társaságoknál pedig majd csak később, a fizetésből vonják az 500 óra árát.

A másodpilóta poszt után a kapitány a következő lépcső. Később, a tapasztalt kapitányok lehetnek oktatók is, akik a "friss" elsőtiszteket képzik. Később vizsgáztathatnak is, a csúcs pedig a bázis parancsnok, aki a többi kapitánynak a főnöke. Neki inkább a földön van már feladatuk, nem a levegőben.

 A Pénzcentrum több légitársaságot is megkérdezett: arra voltunk kíváncsiak, melyik társaság hány magyar pilótát alkalmaz, nagyjából mi az átlag életkor, hogyan segítik a fiatalokat az indulásban, és persze azt, hogy hol, mennyit fizetnek.

150 új pilótát vesz fel idén a Wizz Air

A Wizz Air pilótáinak csapata folyamatosan bővül, jelenleg 900 pilótát alkalmaznak, közülük több mint 200 magyar. A tervek szerint 2025-re a mai kétszeresére nő a cég, mintegy 100 új Airbus repülőgép érkezésével. 2017-ben 13 repülőgéppel növelik a flottát, ezáltal közvetlenül 150 újabb pilóta számára biztosítanak munkahelyet. Ennek köszönhetően folyamatosan toboroz munkatársakat kapitányi és elsőtiszti pozíciókba egyaránt.

A légitársaság sokszínű pilótaközösségében vannak sokat próbált kapitányok több évtizedes tapasztalattal és fiatal tehetségek egyaránt, mindent összevetve azonban a WIZZ pilóták átlagos életkora körülbelül 40 év" - tudta meg a Pénzcentrum a légitársaság kommunikációs osztályától.

Bekerülni persze nem túl könnyű, több körös a kiválasztási folyamat. Az EU szabályozásának megfelelően minden jelentkezőnek rendelkeznie kell az Európai Repülésbiztonsági Hatóság (EASA) CPL engedélyével, azaz a kereskedelmi pilóta szakszolgálati engedéllyel és légitársasági pilóta szakszolgálati engedéllyel. Ha ennek, valamint a légitársaság egyéb alapkövetelményeinek megfelel a jelentkező, akkor 3 napos értékelésen tesztelik a képességeit. Ezt tesztrepülés követi Airbus repülőgép-szimulátoraink egyikében.

Ahhoz, hogy pilóták legyenek, a jelentkezőknek el kell végezniük az Airbus A320/21 típusvizsgát is az említett értékelés sikeres elvégzését követően a légitársaság szervezésében.

A Wizz Air három magas színvonalú pilótaképző szervezettel áll partneri kapcsolatban. A képzés során a résztvevőket a légitársaság előírásai szerint képzik. A tanfolyamokat a jelentkezők önerőből finanszírozzák, a sikeres elvégzést követően garantáltan szerződést ajánlunk a Wizz Airnél."

A frissen képzett pilóták 500 óra repülés (a képzéseken repült órákkal együtt) készen állnának az önálló elsőtiszti munkára. Innentől karrierjük repülési tapasztalatuk és további képzési teljesítményük szerint fejlődik.

Körülbelül 18-24 hónap után válhatnak szenior elsőtisztté (Senior First Officer, SFO). Nekik már lehetőségük van junior menedzsment és oktató pozíciók betöltésére is. Majd 4-5 évet követően a szenior elsőtisztek pályázhatnak kapitányi pozícióra. Ahhoz, hogy "parancsnoki" pozícióba kerüljenek, több szintű vizsgát kell teljesíteniük, amely a képességeiket és jellemüket egyaránt teszteli. Az eredményeket oktatókból és flottamenedzserekből álló bizottság értékeli, az ő döntésüktől függ, hogy valaki pilótából kapitánnyá léphet-e elő. Később a kapitányok oktatással kapcsolatos vagy menedzsment pozíciókba léphetnek elő.

Tavaly egyetlen pilótát sem vett fel a Lufthansa

A Lufthansa mintegy 5400 pilótát foglalkoztat (a magyar pilóták számáról nem kaptunk információt). A cégnél egyáltalán nincs pilótahiány, olyannyira, hogy 2016-ban nem vettek fel új pilótát. Az összes munkavállalóját tekintve 42,5 év az átlag életkor a cégnél.

Jelenleg éppen átdolgozza a légitársaság a frissen felvett pilótáknak támasztott követelményrendszerét. A Lufthansa Csoporton belül az Austrian Airlines 2017-es pilótaképzésre már kiírták a jelentkezést. A már engedéllyel és gyakorlattal rendelkező pilótákkal szemben géptípustól is függően eltérőek a követelmények, de a kiváló angol nyelvtudás, az orvosi alkalmasság, az EU /EFTA állampolgárság követelmény, a német nyelvtudás pedig előny.

A Lufthansánál egy elsőtiszt belépő szintű alapfizetése mintegy évi 55 000 euró (17 millió forint), amely az egyéb juttatásokkal évi 73 000 eurót (22,6 millió forint) tesz ki, illetve 5000 eurós költségtérítés társul hozzá (tehát összesen évi 23 millió 870 ezer forint).

A legmagasabb fokozatban dolgozó - jellemzően az ötvenes évei közepén járó - pilóta 193 000 euró (59 millió 830 ezer forint) alapfizetést kap, amely egy egyéb juttatásokkal évi 255 500 eurót (79 millió 205 ezer forint) tesz ki, ehhez társul az 5000 eurós költségtérítés (tehát ez összesen 80 millió 755 ezer forint). A nyugdíj előtti, úgynevezett átmeneti időszakban (58-62 életév között) egy pilótának évi 124 000 euró (38 millió 440 ezer forint) a fizetése.

A Ryanair több mint 3000 pilótát foglalkoztat, ezen felül pedig több mint 3000 olyan képzett pilóta van a várólistánkon, aki szívesen dolgozna nekünk. A pilóták akár évi 170 000 eurót (52 millió 700 ezer forint, ez havonta majd 4,4 millió forint) kereshetnek és kevesebb, mint heti 18 órát repülnek 5 munkanapos/4 szabadnapos beosztásban (minden héten dupla hosszú hétvége), éves fizetésemeléssel és összehasonlíthatatlan munkahelyi biztonsággal. Az alkalmazottaink nemzetiségét nem tesszük közzé, de a Ryanairnek összességében több mint 40 különböző nemzetiségű alkalmazott van Európa-szerte"- mondta Robin Kiely, a Ryanair sajtószóvivője.

A Wizz Air pilótáinak fizetését rendszeresen összemérik a piaci benchmarkokkal, és biztosítják, hogy versenyképes csomagot tudjanak ajánlani. A teljes fizetés függ a pilóta ott eltöltött éveinek számától és az adott hónapban repült időtől is (pontos számokat nem közöltek).

A három megkérdezett légitársaság közül a válaszaik alapján egyiknél sem létezik pay to fly rendszer.

Összességében tehát elmondható, hogy bár igen költséges a pilótaképzés, jó befektetés, hiszen ennyire magas fizetést csak nagyon kevés munkakörrel lehet elérni. Alapvetően egy férfias szakmának számít, ennek ellenére egyre több a női pilóta. Sőt, vannak olyan légitársaságok, amelyek kimondottan célul tűzték ki, hogy növeljék a női pilóták arányát a vállalatnál.

A kapitányi címnek nem véletlenül ennyire magas presztízse: nagyon sok tudást, és tapasztalatot jelent, arról nem is beszélve, hogy a pilótáknál kimagaslóan fontos a személyiség - a szaktudás önmagában kevés ahhoz, hogy nagy karriert építsen az ember ezen a területen. Továbbá szükség van még nyitottságra, kalandvágyra, mivel a pilótáké gyakran vándor élet. A hosszú járatokon szolgáló pilóták viszont valóban világlátott emberek, mert - ugyan teljesen felborul a bioritmusuk - nem csak a repterek aszfaltját, de sok városnak és országnak is jó ismerői lesznek.

A Budapesti Műszaki Egyetemen kívül még a Nyíregyházi Egyetemen van (iskolarendszerű) pilótaképzés. A vidéki felsőoktatási intézményben korábban a közlekedésmérnöki szak után lehetett tovább menni légiközlekedési hajózó szakirányra. Idén január 20-án viszont a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyta a Hivatásos repülőgép-vezetői alapszak indítását. Ez az alapképzés váltja fel a korábbi szakirányt. Szintén csak költségtérítéses formában lehetett jelentkezni.

 Forrás: Pénzcentrum