Az adócsökkentések már tavaly elkezdődtek a személyi jövedelemadóval, idén pedig tovább folytatódott a szociális hozzájárulási adóval. Ám még így is Európa legmohóbb állama a magyar, ha a bérekre rakódó adókról van szó – írja az mfor.hu.

Noha leginkább csak szimbolikus jelleggel, de 2016-ban a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentésével elkezdte az Orbán-kormány mérsékelni a munkabérekre rakódó adóterhek nagyságát. A folyamat nem állt meg 2017-ben sem, és 5 százalékponttal a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adó is csökkent. Hiába hangzik ez kedvezően és tekinthető előremutató folyamatnak, uniós viszonylatban semmit sem javított az ország helyzetén és a magyar állam megítélésén. Továbbra is a második legnagyobb teherrel sújtja a fizetéseket a kormány.

A tavalyi 48,25 százalékos adóék idén a szociális hozzájárulási adó csökkentése révén 46,15 százalékra mérséklődött, ami már szignifikáns változásnak tekinthető. Igaz, még így sem éri el a 2010-es szintet, a 43,8 százalékot. A progresszív adórendszer 2011-es egykulcsossá válása 45,2, az adójóváírás kivezetésével pedig 2013-ra 49 százalékra ugrott a bérek adóterhelése, ami ezen a szinten stagnált is egészen a tavalyi évig.

Noha az Eurostatnál még a 2015-ös adatok a legfrissebbek, a magyar adóék változását ismerve, jól látható, hogy az adócsökkentésekkel semmit sem lépünk előre - vagyis hátrább. Legyen szó a 2016-os 48,25 százalékról vagy az idei 46,15-ről, változatlanul egy ország tudja ezt túlszárnyalni, Belgium a 49,5 százalékos adóékével. A dobogó harmadik fokán pedig Németország szerepel 45,3 százalékkal.

Ha jövőre a szociális hozzájárulási adó további 2 százalékponttal mérséklődik, akkor már sikerül némi eredményt felmutatni, hiszen a németek mögé kerülhetünk. A második legnagyobb adóék után már „csak” a harmadik legmagasabb lesz a magyar. 2018-ra ugyanis - ha a bérekre rakódó terhekben egyéb változás nem lesz, akkor 45,27 százalék lehet az adóék mértéke. Persze, mindehhez az is szükséges, hogy a rangsor élén álló országban drasztikus változások ne történjenek.

A 2015-ös adatok szerint a legkevésbé Málta, Svájc és Írország terheli a fizetéseket, hiszen az adóék nagysága sorrendben 19, 19,5, illetve 21,6 százalékos.

Szemléletes grafikon készíthető, ha csak a visegrádi országokhoz képest vizsgáljuk a magyar adóterhelést. A 2015-ös adatok alapján míg hazánkban 49 százalék volt az adóék mértéke, addig

  • Csehországban 39,9, 
  • Szlovákiában 38,8,
  • Lengyelországban pedig 33,7 százalék. 

Forrás: mfor.hu