A Fornetti közölte, hogy a kötelezőnél jelentősen nagyobb mértékben emelte meg az alkalmazottai fizetését: minden dolgozó bruttó 96 ezer forinttal vihet többet haza 2017-ben, mint tavaly – írja a HVG.

Ez tehát havi bruttó 8 ezer forintos emelés, ami a cégcsoport közlése szerint a foglalkoztatottak 83 százalékánál 3-5,7 százalék közötti béremelést takar. Tehát akinek 3 százalékkal emelkedett a bruttó bére, az bruttó 266 ezer forint helyett bruttó 274 ezret fog kapni. Azaz gyerek nélkül nettó 177 ezerről 182 ezerre nő a bére, vagyis havi 5 ezer forintos emelést kap. Ugyanez két gyerekkel havi 6 ezres emelés, a nettó bér pedig 239 ezer lesz.

Akinek viszont 5,7 százalékos emelést jelent a havi bruttó 8 ezer forint, az eddig csak havi bruttó 140 ezret keresett, most pedig 148 ezret fog. Ez azt jelenti, hogy ha nincs gyermeke, akkor nettó 93 ezerről 98 ezerre nő a bére, ami szintén havi 5 ezres növekmény, ha pedig két gyermeke van, akkor 150 ezerről 155 ezerre nő a nettója, vagyis megint csak havi 5 ezerrel vihet haza többet.

A Fornetti kiemeli, hogy a munkaerőpiacot jelentős mértékben érintő változtatások léptek életbe az év elején: 15 százalékkal nőtt a minimálbér, a szakmunkásoknak járó garantált bérminimum pedig 25 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan 5 százalékponttal csökkentek a munkáltatókat terhelő járulékok. A vállalatvezetés úgy döntött, hogy semmit sem tart meg a megspórolt összegből, teljes mértékben szétosztja a dolgozók között.

Így jöttek ki a fenti számok.

A Fornetti a minimálbéremelésben és a járulékcsökkentésben alapvetően pozitív makrogazdasági lehetőségeket lát, felhívták ugyanakkor a figyelmet a piaci kihívásokra is: feltehetően például a beszállítók részéről jelentős díjemelést vonnak majd maguk után a kormányzati intézkedések.

Ami virágnyelven várható áremelést jelent, már csak az a kérdés, hogy a dolgozók havi 5-6 ezres növekménye elég lesz-e ahhoz, hogy a hasonló áremelkedéseket kompenzálja.

Forrás: HVG