A kormány döntése alapján az egészségügyi bérszintre emelik fel azoknak a szociális ágazati dolgozóknak a fizetését, akiket egészségügyi munkakörben foglalkoztatnak - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A közfoglalkoztatásban ugyancsak lesz béremelés, de erről még zajlanak az egyeztetések a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) között - tette hozzá, azt is tudatva, hogy az állami szektorban érintetteknek az NGM biztosítja a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez szükséges forrásokat.

A kormányülésen napirenden volt az idei év pénzügyi zárása, ennek során több mint 200 milliárd forint sorsáról döntött a kabinet - fejtette ki. Elmondta, hogy ebből 80 milliárd forintot folyósítanak a kórházaknak a számlák rendezésére és egy fejlesztési alap létrehozására. Az adósságrendezéssel kapcsolatban ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy támogatási megállapodást kötnek a kórházakkal, és azokat, amelyeknek magas lesz az adósságuk, vizsgálni fogja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, minden számlájukat ellenőrzik majd.

Lázár János beszámolt arról is, hogy az említett több mint 200 milliárd forint legjelentősebb tétele a jövő évi nyugdíjemelés, de forrásokat biztosítanak a többletbevételből egyebek mellett iskolák és szociális intézmények felújítására, kulturális és sportcélokra, valamint katonai szállítójárművek vásárlásra.