Nagyszabású béremelésről állapodott meg a kecskeméti Mercedes–Benz az egyik szakszervezettel, amelynek nyomán két év alatt legalább 20 százalékkal nő a dolgozók bére. Megállapodtak abban is, hogy jövőre már nem lesz olyan munkavállaló, aki bruttó 200 ezer forintnál kevesebbet keresne, de az 5 százalékpontos járulékcsökkentésből is részesülnek a dolgozók, erről még tartanak az egyeztetések. A jövő évi minimálbér- és bérminimum-emelésről szóló megállapodást tegnap írták alá a szociális partnerek és a kormány – írja a Magyar Idők.

Aláírták tegnap a szociális partnerek és a kormány a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló megállapodást, ennek értelmében előbbi 15, utóbbi 25 százalékkal emelkedik jövőre, 2018-ban pedig további 8 és 12 százalékkal. A munkaadói járulék jövőre 5, majd 2018-ban 2 százalékponttal lesz alacsonyabb, azonban további mérséklésre is számítani lehet.

A megállapodást a kormány részéről Orbán Viktor miniszterelnök írta alá. Kiemelte: a mostani jelentős bérmegállapodást nem külső tényezőnek, például egy IMF-hitelnek köszönhetjük, hanem egy olyan, a mögöttünk hagyott években elvégzett kemény munkára épülő egyezség született, amely úgy is értelmezhető, mint a következő évekre vonatkozó új gazdaságpolitika kiindulópontja. A miniszterelnök szerint hamarosan szükség lesz egy másik megállapodásra is, amely a technológiai korszerűsítésről, a mérnöki tudományokról, a robotizáció, a digitalizáció kérdéseiről és arról szól, hogy a magyar gazdaság és társadalom hogyan alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a bértárgyalásokat mindvégig a megállapodásra törekvés jellemezte, nemcsak a kormány, hanem a munkaadók és a munkavállalók is elmentek a falig. Kiemelte: a mostani kivételes, egyszeri lehetőség, ritkán fordul elő, hogy távolabbra lehet pillantani, a hatéves megállapodás ennek a kereteit teremtette meg.

A jövő évi bérmegegyezéssel egy időben az ágazati szakszervezeti megállapodások is formálódnak. Buzásné Putz Erzsébet, a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozóit képviselő egyik érdekképviselet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) vezetője a Magyar Idők kérdésére elmondta: a gyár elfogadta javaslatukat, amely jelentős, kétéves bérfejlesztési javaslatot jelent. Jövőre 7 százalékkal, majd 2018-ban újabb 7 százalékkal emelkedik az alkalmazottak bére, emellett alapbéresítik a jelenlegi 10 százalékos, szinte minden dolgozó által elérhető termelési pótlékot. A jelenlegi 5 százalékos jelenléti bónusz jövőre 7,5 százalékra emelkedik. Az említett tételekkel együtt az alkalmazottak bére átlagosan 12 százalékkal lesz magasabb jövőre, 2018-ban pedig a mostanihoz képest 20 százalékkal.

További béremelés is várható, mivel a Mercedes vállalta, hogy az 5 százalékpontos járulékcsökkentés egy részét dolgozói bérére fordítja, azonban ennek pontos részleteiről még tárgyalnak. Fontos előrelépés, hogy jövőre a fizikai alkalmazottak sem kereshetnek már bruttó 200 ezer forintnál kevesebbet a kecskeméti autógyárban. Az MTSZSZ elnöke emlékeztetett: a gyár a tárgyalások elején 3,5 százalékos alapbéremelést ajánlott, ehhez képest az elmúlt időszak tárgyalássorozatával sikerült kiharcolni ennél jóval jelentősebb bérfelzárkóztatást. Buzásné Putz Erzsébet kiemelte: a szakszervezet egy éve képviseli a Mercedes dolgozóit, és ennek köszönhetően az első alkalommal sikerült írásos bérmegállapodást kötni, ráadásul a korábbi években csak 4-6 százalékos volt az átlagos béremelés.

Nem fogadja el a megállapodást azonban a dolgozók másik érdekképviselete, a Vasas Szakszervezeti Szövetség. László Zoltán elnök megkeresésünkre kifejtette: két számjegyű, 15 százalékos béremelésre tettek javaslatot, egyelőre csak a jövő évre. Az érdekképviselet szerint alacsony a 7 százalékos bérjavaslat, a pótlék alapbéresítésével pedig a táppénz és a szabadság miatt kedvezőtlenebbül jár a dolgozó. – Az adócsomag könnyítései, valamint a járulékcsökkentés mellett a gyár gazdasági helyzete is lehetővé tenné a jelentős, 15 százalékos béremelést, a következő napokban ezért a Vasas folytatja a tárgyalásokat – tette hozzá László Zoltán.

Mivel továbbra sem fogadta el a gyár vezetése a Vasas javaslatát, a Mercedes mintegy 60 dolgozója kétórás sztrájkot tartott tegnap reggel. Lapunk megkeresésére a Mercedes-gyár sajtóosztálya kifejtette: a gyár vezetősége már megegyezett az MTSZSZ-szel egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat jóval meghaladó bérfejlesztésről, amelyet a Vasas nem írt alá. Ugyanakkor a gyár vezetősége kész további megbeszélést folytatni a szakszervezettel.

A győri Audi-gyárat is megkereste lapunk a bértárgyalások kapcsán. Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöke a Magyar Időkkel azt közölte, egyelőre még a gyár bérajánlatát várja az érdekképviselet, ezt követően fogalmazzák meg saját javaslatukat.

Forrás: Magyar Idők