A harmadik negyedévben sem változott érdemben a helyzet, mivel nem közeledett szignifikánsan a legalacsonyabb és a legmagasabb megyei átlagos nettó bér Magyarországon – írja az mfor.hu.

Miközben 2013 év elején még csak 68,5 százalékkal kerestek jobban a legmagasabb átlagos nettó bért regisztráló fővárosiak a legalacsonyabb megyei átlagnál, egy évvel később már 80 százalék felett volt a differencia, az előző negyedévben pedig már a 90 százalékot is elérte. 2016 második negyedévében 90,7 százalékkal kerestek jobban a fővárosiak, ami a legfrissebb, harmadik negyedéves adatok szerint 89,5 százalékra mérséklődött. Vagyis érdemi változás nem történt a bérek esetében.

A növekvő különbség főként a bérnövekedés eltérő ütemének köszönhető, hiszen míg Budapesten egy év alatt 8,2 százalékkal emelkedett az átlagos nettó, addig a legalacsonyabb bért regisztráló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6,1 százalékos volt a plusz. Ennek hátterében pedig a vállalatok eltérő jövedelem-termelő képessége áll.

A legfrissebb adatok szerint 2016 harmadik negyedévében a legnagyobb átlagos nettó változatlanul a fővároshoz volt köthető, 221 233 forint, míg a legkevesebbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek vihették haza, 116 704 forintot. A különbség 104 529 forint, vagyis míg a fővárosiak egy havi bérrel több pénzből gazdálkodhatnak.

A második legtöbb bér egyébként Győr-Moson-Sopron megyéhez köthető, 178 810 forint, vagyis kicsit több mint egy százalékponttal nőtt a fővárosiak előnye a második helyezetthez képest. Egy évvel ezelőtt 22,6 százalékkal volt több az átlaguk, most pedig 23,7 százalékkal.

Kis infláció + nagy bérnövekedés = jelentős reálnövekedés

Országos átlagban a harmadik negyedévben 7,5 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek előző év azonos időszakához mérten. A legnagyobb növekedés a vizsgált időszakban Nógrád megyében volt kimutatható, 9,6 százalékos, amiben főként az idei évben némileg alacsonyabb fokozaton dübörgő közfoglalkoztatás járulhatott hozzá. A közmunkások alacsonyabb bére ugyanis lehúzza az átlagot. Ezzel szemben a legkisebb nettónövekedést Somogy megyében regisztrálták, 5,5 száazlékosat. Mindezekhez 0,2 százalékos fogyasztói árindex társult, vagyis reálszinten a nominális növekedésnél csak egy hajszállal kisebb mértékű emelkedés mutatható ki.

A legnagyobb reálnövekedés

  • Nógrád megyében 9,4 százalék,
  • Veszprém megyében 8,5,
  • Komárom-Esztergom, Fejér és Vas megyében egyaránt 8,3 százalék.

A legkisebb növekedést

  • Somogyban regisztrálták, 5,3 százalékosat,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 5,9,
  • Hajdú-Biharban pedig 6,2 százalékkal értek többet idén a nettók.

Forrás: mfor.hu