Kedden elfogadták a jövő évi minimálbér és szakmai bérminimum összegét is. Most Ön is kiszámolhatja mennyi lesz jövőre a fizetése!

Immár ismertek a jövő évi adótervek, sőt kedden az Országgyűlés meg is szavazta azokat. Szintén egy nappal ezelőtt állapodott meg a kormány a szociális partnerekkel, hogy a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő jövőre, a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek 2017-től. Az emelést követően a legalacsonyabb adható bér 127 650 forint lesz, míg a garantált bérminimum 161 250 forintra ugrik, a munkáltatói járulékteher pedig 22 százalékos lesz.

Az emberek többséget sokkal jobban érdekli, hogy mit jelent mindez nettóban, vagyis mennyit vihet majd haza jövőre. Ahogy a munkaadók számára pedig az a legnagyobb kérdés, hogy a béremelés és a járulékcsökkentés egyenlegének mi a szaldója, mennyivel kerül többe a munkavállalókat foglalkoztatni. A cégek számára ez mindenképpen teher lesz, nagy kérdés, hogy a munkaintenzív, kis hozzáadott értékű vállalkozások ki tudják-e majd ezt gazdálkodni, hiszen első ránézésre is egyértelmű, hogy a 15 százalékos béremelést csak részben kompenzálja az 5 százalékos járulékcsökkentés.

Ha az mfor.hu bérkalkulátorával kiszámoljuk, akkor látszik, hogy a munkavállalók esetében a minimálbérnél a 15 százalékos béremelés nettóban is jelentkezik. Míg 2016-ban a 111 ezer forintos összegből a dolgozók 73 815 forintot kaptak kézhez, addig 2017-ben a megemelt minimálbér esetében 84 887 forint lesz a nettó. Tehát a minimálbéren foglalkoztatottak havi szinten 11 ezer forinttal fognak többet keresni.

A munkaadóknak az idei 111 000 forintos legalacsonyabb fizetés 142 635 forintba került, míg jövőre a 127 650 forintos bruttó bér 157 648 forintos teljes bérköltséget jelent majd. Hozzá kell tenni, hogy az adóék, vagyis a kifizetett nettó bét teljes költsége csökkenni fog, igaz így is 46 százalék felett lesz ez az arány.

Mi a helyzet, ha egy házaspár mindkét tagja minimálbért keres, miközben 2 gyermeket kell eltartaniuk? A nettó fizetésük idén összesen havi 167 630 forint, míg jövőre a család bevétele 189 774 forintra ugrik.

A Központi Statisztikai Hivatal tavaly bejelentette, hogy szakmai okok miatt nem folytatja a létminimum-számítás közlését, így érdekes a jövő évi minimálbér nettóját összevetni a Policy Agenda által 2015-re számított értékkel. Fontos hangsúlyozni, hogy a létminimum nem azonos a szegénységi küszöbbel, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi. A számítások alapján a kutatók arra jutottak, hogy 2015-ben a létminimum átlagos értéke havonta 88 016 forint volt. A jövő évi minimálbérre tehát továbbra is a klasszikus mondás lesz igaz, vagyis az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés.

Forrás: mfor.hu