A garantált bér a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalót illeti meg – írja dr. Szabó Imre Szilárd a szabim.blog.hu-n.

A jogosultság tisztázása során azonban nagyon fontos kiemelni, hogy az a garantált bérminimumra nem a munkavállaló legmagasabb iskolai végzettségétől függ, hanem attól, hogy az általa betöltött munkakör milyen végzettséget és szakképzettséget igényel. Egyes szakmáknál ennek megállapításához jogszabályok is mankót nyújtanak (pl. kereskedelem, egészségügy, közlekedés), de előírhatja kollektív szerződés vagy munkáltatói egyoldalú rendelkezés is, így ezekben az esetekben is a garantált bérminimum illeti meg a munkavállalót. Ha a munkakör nem igényel magasabb végzettséget, illetőleg szakképzettséget, akkor a munkavállaló végzettsége önmagában nem alapozza meg a munkáltató garantált bérminimum fizetési kötelezettségét.

Abban az esetben, ha egy munkakör betöltésének jogszabály alapján feltétele a középfokú iskolai végzettség, viszont a munkavállaló csak 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik, akkor akár a munkaszerződés érvénytelensége (semmisség)  is felmerülhet.  Amennyiben az érvénytelenség nem orvosolható, akkor az érvénytelen megállapodás alapján létrejött jogviszonyt köteles a munkáltató azonnali hatállyal megszüntetni és a Munka Törvénykönyve előírt rendelkezései szerint eljárni.

Ha a felek a garantált bérminimumnál alacsonyabb alapbérben állapodtak meg, a munkaszerződés ebben a részében semmis. Ilyenkor a szerződés vonatkozó kikötése helyett automatikusan a garantált bérminimum válik a szerződés részévé.

Amennyiben tehát a munkavállaló olyan munkakörben dolgozik, amelyre nézve jogszabály, munkaviszonyra vonatkozó egyéb szabály (vagy az egyoldalú munkáltatói rendelkezés) középfokú iskolai végzettség meglétét írja elő, részére a munkaszerződésben alapbérként legalább a garantált bérminimumot (2016-ban a 454/2015 Korm. rendelet alapján ez az összeg 129 000 forint) kell megállapítani.

Hogyan történik a garantált bérminimum megállapítása?

A jelenlegi szabályozás szerint a Kormány a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét és hatályát - a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultációt követően - rendeletben állapítja meg. Az utóbbi években a felek (ezt megelőzően) konzultációt folytatnak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában is. Megállapodás hiányában a Kormány egyoldalúan hirdeti ki a minimálbér és a garantált bérminimum éves összegét.

FRISS: A kormány elképzelése szerint jövőre 25%-kal nőne a garantált bérminimum – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kibővített testületi ülését követő sajtótájékoztatón november 11-én. A szakmai bérminimum így 129 ezer forintról 161 ezerre emelkedhet a tervek szerint.

(1) Semmis az a megállapodás, amely munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály megkerülésével jött létre vagy nyilvánvalóan a jóerkölcsbe ütközik.

Forrás: szabim.blog