Soha nem volt még ilyen nagy a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bért regisztráló megyék között - derül ki a legfrissebb második negyedéves adatokból - írja az mfor.hu.

Ez pedig történelmi rekordnak számít - legalábbis azon az időtávon, amin rendelkezésünkre állnak az adatok. Az eddigi rekord 81,9 százalékos differencia volt, ami a tavaly év végét jellemezte.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a második negyedévben a legmagasabb átlagos nettó fizetés - ahogy korábban is - Budapesthez köthető, 204,5 ezer forint. Ellenben az ország legalacsonyabb nettóval rendelkező megyéje Szabolcs-Szatmár-Bereg volt, "mindössze" 110,8 ezer forintos hazavitt összeggel.

A nettó bérek rangsoránál maradva, sem az élvonalban, sem pedig a sereghajtók között nincs érdemi változás. Budapest után a legtöbbet Győr-Moson-Sopronban vihették haza a dolgozók, amit Komárom-Esztergom megye követ. A rangsor legvégén pedig a legkevesebb fizetésből kénytelenek megélni Szabolcs mellett a Békés és a Nógrád megyében élők. Utóbbi esetben az is hozzátartozik a történethez, hogy ezek hagyományosan olyan megyék, ahol túlsúlyban van a közfoglalkoztatás, melynek a minimálbérnél is alacsonyabb fizettsége lefelé húzza az átlagot.

Ami azonban az előző év azonos időszakához képest bekövetkezett változásokat illeti, a legnagyobb mértékben Tolna megyében emelkedtek a nettó bérek, 5,6 százalékkal, amit a Vas és Veszprém megyében regisztrált 5,3-5,3 százalékos plusz követ. A rangsorunk másik végén Baranya megye áll, itt a második negyedévben csupán 0,7 százalékkal haladták meg a nettó bérek az előző évit, és ennél épp csak kicsivel volt nagyobb a növekedés mértéke Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 1 százalékos.

Mivel a második negyedévben kumuláltan továbbra is deflációs környezet volt jellemző 0,4 százalékos árcsökkenéssel, a fent említetteknél nagyobb mértékben emelkedtek a reálkeresetek. Ez azt jelenti, hogy:

  • Tolna megyeben 6 százalékkal,
  • Vas és Veszprém megyében 5,7 százalékkal,
  • Baranya megyében 1,1 százalékkal,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 1,4 százalékkal

értek többet a hazavitt összegek, mint egy évvel korábban.


Forrás: mfor.hu