Jelentős nyereségelőnyben vannak, vagyis a dolgozóknak kifizetett bérköltségekhez viszonyítva jóval nagyobb bruttó jövedelmet érnek el a magyarországi áruházláncok német, illetve ausztriai társaikhoz képest – derül ki a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elemzéséből.

A munkavállalói érdekképviselet az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adataira hivatkozva megállapította: a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő hazai piacon a cégeknél bőven akadna pénz a bérek nagyarányú emelésére, ami megállíthatná az ágazatban jellemző munkaerő-elvándorlást a nyugati országokba. Nálunk azonban a számok alapján úgy tűnik, a nyereség jóval fontosabb szempont.

– Németországban ugyanabban a munkakörben a magyar béreknek jellemzően a négyszeresét kapják kézhez a kereskedelmi dolgozók, illetve úgy is mondhatnánk: odakint egy embernek fizetnek annyit, mit itthon négynek. Ausztriában pedig háromszor nagyobbak a jövedelmek a kiskereskedelmi egységekben, ennek megfelelően nem is tesznek zsebre akkora profitot a láncok, mint hazánkban – mutat rá a szakszervezet.

Az aránytalanság megmutatkozik az Eurostat statisztikáiban is, amelyek a cégek bruttó nyereségének mértékét mutatják a hozzáadott értékben. A magyar kereskedelmi ágazatban a bruttó profit aránya a hozzáadott értékhez képest 42 százalék, míg Németországban 36, Ausztriában pedig csak 28 százalék.

A KDFSZ kiemelte, a hazai fogyasztás folyamatosan növekszik, a cégek egyre nagyobb forgalmat produkálnak, nyereségelőnyük pedig egyértelműen az általuk alacsonyan tartott bérszintre vezethető vissza. Így ha a teljes hazai bérköltségüket tíz százalékkal megemelnék, a láncok ezzel arányos nyeresége még mindig jóval magasabb lenne annál, mint ami az osztrák és a német áruházakban jellemző.

Forrás: Magyar Idők