Szinte minden területen elkezdődött az állami szférában az életpályamodellek bevezetése, valamint a bérek jelentős emelése. A pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmisek, az orvosok és szakápolók, valamint az adóhivatali munkavállalók is jelentős fizetésemelést kapnak a következő években. Közben a reálbérek évtizedek óta nem látott mértékben nőttek – írja a Magyar Idők.

Jelentős béremelési programba kezdett a kormány az állami szféra szinte összes területén, amely a pedagógus-életpályamodell bevezetésével kezdődött még 2013 őszén. Összesen átlagosan 50 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére 2013-tól kezdve 2017 végéig. Eddig 226 milliárdot fordított a béremelésre a kormány, jövőre újabb 45 milliárd jut az oktatásban dolgozókra, ezzel 323 milliárd forintra emelkedik a pedagógus-béremelésre fordított összeg a költségvetésben. Legutóbb szeptemberben emelkedtek a fizetések, átlagosan 3,5 százalékkal, jövőre pedig azonos mértékű felzárkóztatás valósul meg.

Az életpályamodell bevezetésével járó béremelés mintegy 175 ezer pedagógust érint. A tanárok mellett a bölcsődei nevelők, valamint a nem pedagógus végzettségű oktatók havi illetményét is emeli a kormány. Szintén magasabb fizetésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozók, a teljes felsőoktatási oktatói-kutatói-tanári kör fizetése összesen 27 százalékkal emelkedik 2018-ig: első lépésként 2016-ban 15 százalékkal, majd 2017-ben és 2018-ban is újabb 5-5 százalékkal nő. A jövő évtől a Magyar Tudományos Akadémia kutatóinál is érvényesül a bérrendezés, visszamenőlegesen. A felsőoktatásban a kormányzati bérrendezési döntés további 18 ezer munkavállalót érint.

Az idén szeptemberben jelentős béremelési program kezdődött az egészségügyben dolgozóknál is. A 2019 végéig tartó program során négy lépcsőben valósul meg a szakdolgozók, valamint a szakorvosok juttatásának emelése. Az ápolók fizetése 65 százalékkal emelkedik 2019 végéig. A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók idén szeptembertől átlagosan 26,5 százalékkal, jövő november 1-jétől 12, 2018 és 2019 november 1-jétől pedig 8-8 százalékkal kapnak majd többet. Az intézkedés mintegy 78 ezer szakdolgozót érint, a jövő év végéig 100 milliárdot fordít erre a célra a költségvetés. A ma még átlagosan bruttó 140 ezer forintot kereső ápoló 2019-ben akár 230 ezer forintot is hazavihet. Az egészségügyi dolgozók béremelése nem most kezdődött, bérrendezésükre 2012-ben és 2013-ban 300 milliárd forintot fordított a kormány.

Akkor két lépcsőben közel 95 ezer dolgozó részesült béremelésben, a két év alatt a kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan már 27 százalékkal nőtt. A szakorvosok, szakgyógyszerészek alapbére idén szeptembertől bruttó 107 ezer, jövő november 1-jétől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik. Ez hozzávetőleg 17 ezer embert érint. Az a dolgozó, aki több mint 30 éve a pályán van, akár a bruttó 460 ezres alapbért is elérheti.

Több mint 90 ezer rendvédelmi dolgozó helyzetét is rendezi a kormány. A rendvédelmi életpályamodell 2015 nyarán indult, akkor egy lépésben átlagosan 30 százalékkal nőtt a bérük, ezt idén januárban, majd 2017-ben és 2018-ban újabb 5-5 százalékos béremelés követi. Összesen átlagosan 50 százalékos keresetemelkedés valósul meg, erre a célra 250 milliárd forintot fordít az állam. A 15 ezer rendvédelmi alkalmazott bére is emelkedett, összesen 20 százalékkal.

Életpályamodellt vezetnek be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozóinál is. Az adóhatóság 21 ezer dolgozójának bére is átlagosan 50 százalékkal emelkedik a következő években. Az első lépésen már túl vagyunk, júliustól 30 százalékkal keresnek többet a NAV dolgozói, majd jövőre 5, 2018-ban pedig újabb 15 százalékkal nő a fizetésük, a felzárkóztatás végén átlagosan bruttó 70 ezerrel kapnak többet.

A szociális dolgozók, valamint a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozói, valamint a kulturális munkatársak is egyre nagyobb összegeket vihetnek haza. A kormány célja a bérfelzárkóztatással, valamint az életpályamodellek bevezetésével a dolgozók nagyobb megbecsülése, a versenyképességük erősítése, és nem utolsó sorban a korábbinál jóval magasabb bérszínvonal.

A célokat segíti, hogy 26 éve nem látott szintre nőtt a foglalkoztatottak száma, a reálbérek emelkedése pedig elérte a 7,5 százalékot az év első nyolc hónapjában. Összesen több mint félmillió közszolgálati dolgozó bére emelkedik. A versenyszféra bérrendezését pedig a járulékcsökkentéssel, valamint hosszú távú, 2-3 éves bérfelzárkóztatási programokkal segítené a kormány.

Forrás: Magyar Idők