Legalább tízszázalékos minimálbér-emelést szeretnének a szakszervezetek 2017-ben – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Székely Tamás. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke úgy véli, az elmúlt időszakban kialakult bérnyomást másképp már nem lehet kompenzálni.

„Legalább két év már elment, amióta a Magyar Szakszervezeti Szövetség meghirdette a 4-szer kilences programját. Mi azt látjuk, hogy két éven belül mindenképpen föl kell zárkóztatni, hiszen olyan bérnyomás van már a minimálbéren is, ami kezelhetetlenné teszi a magyar munkaerőpiacot” – fogalmazott.

Hétvégi pihenőnapok

Munkaügyi kérdésekről beszélt Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára is. Mint mondta, szakmaiatlan a kormánypártok által beterjesztett javaslat a kereskedelmi dolgozók számára garantált hétvégi pihenőnapokról. Hozzátette: nekik volt az ügyben saját javaslatuk is, de ezt nem vették figyelembe, míg a kormányéról semmilyen egyeztetés nem folyik.

„Nem volt benne egyeztetés. Én azt gondolom, tiszteletben tartom, hogy ők a frakciókban egyeztetnek, de egyébként én mégis azt gondolom, hogy miután ez a munkatörvénykönyvben kérdés lesz, részben kereskedelmi törvény része lesz, ezt a vállalkozókkal és a munkavállalókkal kellene elsősorban tisztázni, hogy ők mit gondolnak, és utána lehetne ezen vitatkozni a parlamentben” – fűzte hozzá a főtitkár.

Forrás: mno.hu