Egyre kevesebb helyen egyre kevesebb árut egyre nagyobb kedvezményekkel próbál kiszórni a Palóc megmaradt üzleteiben. Fizetni így is csak bérfoszlányokat tud a dolgozóknak – írja a HVG.

Nagyjából két hetet jósolnak a (volt) dolgozók a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nek, aztán “bezár a bazár” – ahogy a dolgozók fogalmaznak a Facebookon. A boltjait szeptember közepén – akkor leltározásra hivatkozva – bezáró Palóc agóniája egyre durvább, bár azóta kinyitott néhány egység, az igencsak vékonyan csordogáló bevételből az elmaradt fizetéseket próbálják pótolni. A jelek szerint nagyon csekély sikerrel.

Egyes forrásokból érkeztek ugyan olyan hírek, hogy az augusztus és szeptember hónapokra járó pénzbeli ellátásukhoz – így táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj – jutottak hozzá a dolgozók. Az október 21-i híradás szerint „a mai napon az alkalmazottak többségének az elmaradt augusztusi bérük még ki nem fizetett 40 százalékát is elutalták”. Ez azonban a bejegyzések alapján nem nagyon van így.

A társaság volt és még dolgozó alkalmazottai az általuk fenntartott Facebook-csoportban írt bejegyzései alapján nagyon szerencsésnek mondhatja magát, aki október második felében hozzájutott már a teljes augusztusi fizetéséhez. „Ma utalták ki az utolsó 40%-ot, és így az augusztusi fizetés tisztázva.” Hurrá! Ugyanazon a napon megjelent bejegyzések szerint azonban csak az augusztusi van meg, a szeptemberi nincs!!!!!! Így van a szeptemberi még sehol sincs.

Nagyon úgy fest, hogy aki kapott is pénzt augusztusra, csak az alapbéréhez jutott hozzá, legalábbis ez derül ki a “Bérlet és benzin pénz?” kérdésből. Sőt, vannak, akik tovább is mennek, a „hol van a kamat?”-kérdést is felteszik, de a többség azért realista:

Kamat csak a bankban van! Palocosoknak az felejtös. A kamatra szerintem még vàrhatunk egy darabig. :/

Nagyon sokan nem voltak ilyen „szerencsések”, csak negyedét, felét kapták meg a jellemzően heti bontásban adagolt bérnek.

Vannak, akik egészen reménytelen helyzetről számolnak be: “semmi fejlemény eddig, fizetést nem kaptunk, senki nem áll elénk, hogy segítsen, még 5 hét könyörgöm ez már gyermek veszélyeztetés főleg ahol mindkét szülő a palócnál dolgozik és esélye sincs elhelyezkedni.”

Azok a pénzek is akadoznak, ahol a Palóc csak kifizetőhely, “szeptemberi táppénzt most se látok a kanyarba se …” “Csak azt nem értem,hogy tudják milyen bajban vannak a dolgozók,miért nem lehet a GYEDet meg a táppénzt a mi számláinkra utalni?Ilyen esetekben miért nem lehet áthidalni ezt a kifizetőhelyes hülyeséget?” “Már csak az a kerdes hogy ha az Oep atutalta a gyedet az hová lett???”

„Az OEP elméletileg már hétfőn átutalta a táppénzeket...de érdekes módon egy fillért sem kaptam belőle!Ugyanez igaz a GYED-re is!Sokan mondják menjünk máshová dolgozni.Terhesen nem tudok másik munkát találni,a férjem naponta küldi az önéletrajzokat minden meghirdetett hentes állásra,de még csak válaszra sem méltatják!Kérdem én,mi lesz velünk még 5 hétig?Ha kikötik a villanyt,ki fizeti a visszakötést?Mit adok a gyerekemnek enni?Ma már főzni sem tudtam,még jó,hogy az oviban ingyen kap enni!”

Vannak aztán a körülményekhez képest “extra helyzetben” lévők, akiknek a szeptemberiből még ... hiányzik minimum 17ezer.

Ők tehát már jóval beljebb tartanak, hiszen október második felében már a szeptemberre eső fizetés egy részét is megkapták. “Volt utalás! A bérünk 50%. Így, szeptember fele, letudva!” Azt is hozzáfűzik azonban, hogy “sok remény nincs”. Több mint lehangoló, bármire is gondoljon a posztoló.

Eléggé összevissza érkeznek utalások a dolgozók számlájára, jellemzően az sem derül ki, hogy egyáltalán milyen jogcímen kapnak random változó összegeket. “Csak azt nem tudom mennyit kellett volna kapnom szeptemberre. Szerintem senki nem tudja mert bérpapirt nem adtak nyilvàn nem véletlen.” Sokak számára nem egyértelmű, hogy “20% vagy 40%?”, amit éppen kaptak. Más hiányosságról is beszámolnak a közösségi oldalon:

„Kapott valaki bérpapirt szeptemberre?”

“Én kiléptem...és nem a tényleges kifizetés szerepel rajta!”

A csődvédelem alatt álló cég boltjaiban sorozatban kapcsolja ki az áramot a szolgáltató, mert nem tudják fizetni a díjat. A megmaradókba – például a hatvani 83-as és a ceglédi 56-os üzletekbe –, illetve újra kinyitókba szállították a többiből az árukat. A néhány talpon maradt üzletbe összehordott maradék készletállományt 20-40 százalékos árengedménnyel szórják ki. Ez is csak fizetésfoszlányokra elegendő azonban, a bejegyzések alapján október elején az augusztusi fizetésük töredékét, 15-22 ezer forintot utalt át a Palóc dolgozói egy részének számlájára, pár héttel később nagyjából még egyszer ennyit:

„Az a 20% az a bizonyos nagy akció, ebből nem jut étel az asztalra. Kéne minimum 50, v.akár 60% kedvezmény !!!”

A dolgozók helyenként Armageddon-szerű állapotokról számolnak be. “Kikapcsolták az áramot az üzletünkben.” „Most kiürítik a boltot.” Máshol már fűtés sincs, de „szerintem nem az a szempont, hogy van-e áram vagy nincs, hanem hogy mi a helyzet a bérleménnyel”. „A mirelit termékeket hirtelen elszállítják, mentik a menthetőt.”

A talpon maradt boltokban viszont nagyjából elszabadult a pokol, a megmaradó – már akik maradtak a felmondások közepette – és az ide irányított dolgozók gyakran hosszított műszakban tolták ki az árut a vásárlóknak – „a forgalomért küzd mindenki”. Akik egyrészt sokan voltak a többi bezárt bolt miatt, másrészt ezek a boltok termelik ki a töredékfizetéseket (a Palóc megmaradt árukészletét október közepén nagyjából 700 millió forintra becsülték – a helyzetet jól jellemzik a dolgozói posztok:

„Na meg napról napra kevesebb bolt marad nyitva...mivel mindenhol lassan lekapcsolják az áramot....vagy felmondanak a dolgozók. Szóval a bevétel az csökken erőteljesen....gondolom nem véletlen nem kaptunk ma sem semmit.”

Forrás: HVG