A kormány kész mérsékelni a járulékokat, ha a vállalkozások megtartják a minőségi munkaerőt és bért emelnek – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: a szaktárca a jövő héten ül tárgyaló­asztalhoz a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel, s ha egyezség születik, a tehercsökkentés 2017-ben életbe léphet. Az új, őszi adócsomagot ettől függetlenül beterjesztette tegnap a kormány, a több száz pontos indítvánnyal az adózást egyszerűsítenék.

 A kormány pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek az őszi adócsomagot, a mintegy háromszáz paragrafusból álló javaslat harminc törvényt módosítana. Az indítványról szólva a nemzetgazdasági tárca vezetője a Magyar Időknek úgy fogalmazott: csökkenteni kell az adóügyi adminisztrációt, vagyis azokat a bürokratikus terheket, amelyek a közteherviselés előírásaihoz kapcsolódnak.

– A mostani javaslat fő célja tehát az adóegyszerűsítés – húzta alá Varga Mihály, majd kiemelt egy fontos intézkedést. Eszerint a jelenleginek a duplájára emelkedne a kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adójának értékhatára. Így a jövőben azok a szereplők is választhatnák a legegyszerűbb vállalkozási adózást, amelyek éves bevétele meghaladja a hatmillió forintot, de nem lépi túl a tizenkétmilliót.

– Jelenleg több mint 160 ezer vállalkozás követi a kata szabályait, a módosítással újabb 50-60 ezer kisebb gazdasági szereplő csatlakozhatna – mutatott rá Varga Mihály.
A parlament elé terjesztett őszi csomag a különböző terheken nem változtatna.

– Tavasszal már elfogadott egy adótörvényt az Országgyűlés – emlékeztetett a tárcavezető, akkor született döntés arról, hogy 2017. január elsején öt százalékra csökken a friss tej, a tojás és a baromfihús forgalmi adója, miközben az internethasználat, valamint az éttermi szolgáltatások áfája 27 százalékról 18 százalékra mérséklődik.

– Nem szerencsés – fogalmazott Varga Mihály –, ha félévente módosulnak a kulcsok, az adózásban különösen fontos a kiszámíthatóság és a tervezhetőség. Egy kivétel mégis elképzelhető. A kormány a napokban adott felhatalmazást, hogy tárgyalásokat kezdjek a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel a járulékcsökkentés kapcsán – közölte a miniszter. Az egyeztetések november első napjaiban, vagyis már a jövő héten elindulhatnak, s minden érintett kifejtheti, milyen mértékű csökkentést képzel el és ehhez milyen módszert tart megfelelőnek.

– A kormány álláspontja ez ügyben világos. A kabinet azt szeretné, hogy a jól képzett, tapasztalt munkaerő a jövőben is Magyarországon dolgozzon – mondta Varga Mihály. Ez szerinte leginkább úgy érhető el, ha a bérek emelkednek, és a honi vállalkozások a mostaninál hatékonyabb működést alakítanak ki.

– A kormány kész érdemi járulékcsökkentéssel támogatni a gazdasági szereplőket, ha növelik a fizetéseket és javítják hatékonyságukat – közölte. Szerinte elképzelhető olyan megoldás, hogy a béremelést jelentő összeget érintően az állam eltekint a járulék bizonyos részétől.

– Ha megszületik az egyezség, a járulékcsökkentés módosító indítvány formájában bekerülhet az adócsomagba, s 2017-ben életbe is léphet – jelezte a szakminiszter, ám nyomatékosította: a teherenyhítés a nyugdíjak folyósítását és az egészségügy működésének anyagi fedezetét semmiképpen sem befolyásolja.

A gazdasági tárca vezetője szerint az utóbbi három-négy évben alapvetően megváltozott a helyzet Magyarországon, pontosan mutatja ezt, hogy immár nem a munkanélküliség leküzdéséről, hanem béremelésről esik sok szó.

– Változásról árulkodik a letelepedési kötvények ügye is – jegyezte meg, majd emlékeztetett: a kötvényeket annak idején azért vezette be hazánk, mert az államot finanszírozni kellett. A módszer jó megoldásnak bizonyult, az időleges letelepedési jogért cserébe külföldi személyek eddig összesen egymilliárd euróért vásároltak kötvényt, vagyis ennyi pénzt adtak hitelbe az országnak, abban az időszakban amikor máshonnan nehezen tudunk forrásokat bevonni.

– A következő hetekben vizsgáljuk meg, hogy megtartsuk-e a kötvényeket vagy elhagyjuk ezt a megoldást – mondta a minisztert. Ha megmarad a lehetőség, akkor változtatni kell a feltételeken, csökkenteni kell az állam által fizetendő kamatot és a kapcsolódó költségeket.

– A kötvényekről végleg lemondani felesleges volna, jöhetnek még olyan idők, amikor ismét szükségünk lehet erre a forrásra – mondta Varga Mihály.

Arról, hogy a Jobbik a letelepedési kötvények eltörlését szabta feltételül a migránsok kötelező betelepítését megakadályozó alaptörvény-módosítás megszavazásához, a miniszter úgy vélekedett: szokatlan dolog, hogy az ország biztonságának alapvető kérdését az ellenzék egy gazdasági intézkedéssel kapcsolja össze.

– Szereptévesztés az ilyen magatartás – mondta, majd hozzátette: 3,3 millió ember népszavazáson kifejtett véleményének semmibevétele demokratikus keretek között súlyos hibának számít.

Forrás: Magyar Idők