A hatékonyság növelésével, bérfelzárkóztatással és a munkaerő megtartásával lehet javítani a magyar gazdaság versenyképességén a következő években a nemzetgazdasági miniszter szerint.

Varga Mihály csütörtökön a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásakor azt mondta, az elmúlt hat év során jelentős gazdasági eredményeket ért el az ország, a jövőben a mennyiségi elvet a minőséginek kell felváltania.

Szavai szerint a magyar gazdaságnak szüksége van azokra a vállalatokra, amelyek eredményesen vehetnek részt az új világgazdasági kihívások és az egyre gyorsabban kibontakozó negyedik ipari forradalom keltette globális versenyben.

A nemzetgazdasági miniszter 2013 augusztusában hívta életre a Díj a Sikeres Vállalkozásokért elismerést azzal a céllal, hogy ismertté tegyen hazai eredményes vállalkozásokat a kiemelkedő, követésre érdemes gyakorlatuk bemutatásával. A nyerteseket minden hónapban egy szakmai zsűri döntése alapján választják ki.

A hónap beruházója kategória 2016. szeptemberi díjazottja a HAJDU cégcsoport három vállalata. Az eseményen kiosztott ismertető szerint a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. célkitűzése, hogy piaci helyzetének megszilárdítása mellett a most nyíló, új piaci szegmensekben is előretörjön. Ennek érdekében egyéves beruházási projektet indítottak, a beruházás összege 400 millió forint, ebből a cég munkagépeket, szerszámokat és anyagmozgató eszközöket vásárol. A HAJDU Cégcsoport vállalatai 2014-től 2017-ig összesen mintegy 5 milliárd forint összértékű beruházást valósítanak meg.

A hónap kis- és középvállalkozása kategória 2016. szeptemberi díjazottja a Ferzol Kft. 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás, amely immár 25 éve végzi tevékenységét a fémfeldolgozás, ezen belül a lemezmegmunkálás területén. A Ferzol Kft. az európai piacokon túl Észak-Amerikától a Távol- Keletig az elektronika, az elektrotechnika, a mezőgazdasági gépgyártás, az élelmiszeripar, a hűtéstechnika, a járműgyártás és az autóipar területére szállítja termékeit.

A hónap startup vállalkozása elismerésben 2016 szeptemberében a Zirci Apátsági Manufaktúra Kft. egy 2015-ben indított, kisüzemi sörgyártással foglalkozó, 16 embernek munkát adó kis- és középvállalkozása részesült. A Zirci Ciszterci Apátság számára újjáélesztett, tradicionális sörfőzés nem új keletű tevékenység, mivel az apátságban 1735-ben alapítottak először sörfőzdét. A most útjára indult vállalkozást azzal a céllal hozta létre a Dékány Árpád Sixtus zirci főapát által vezetett szerzetesrend, hogy annak intézményfenntartó tevékenységét anyagilag támogassa a beruházás megtérülését követően.

A hónap beruházója kategória 2016. októberi díjazottja Bourns Kft. Az amerikai tulajdonú Bourns Inc. Ajkán működő gyárában 2004 óta készítenek szenzorokat autóipari alkatrészgyártók számára, ilyenek például a személygépkocsikban és haszongépjárművekben egyaránt használatos kormányszög- és nyomaték szenzorok, sebesség szenzorok, üzemanyagszint-érzékelők. A vállalat 601 munkavállalót foglalkoztat, évente több mint 30 millió szenzort gyárt, amellyel évi 35 millió eurós forgalmat bonyolít le.

A hónap kis- és középvállalkozása kategória 2016. októberi díjazottja az Anda Present Kft. 1995-ben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú cég, amely üzleti és reklám ajándéktárgyak kereskedésével foglalkozik. Versenyelőnyre az emblémázási tevékenysége révén tett szert, aminek köszönhetően Magyarországon piacvezető, de a kelet-európai promóciós üzletágban is a legjobb 5 cég között van. Tavaly 52 országban értékesített termékeket. A cég az elmúlt öt év során megduplázta árbevételét.
A hónap startup vállalkozása elismerésben 2016 októberében az Aluinvent Zrt. részesült. A vállalkozás fő profilja új alumínium termékek (alumíniumhab és alumínium mátrixú kompozit) fejlesztése, valamint anyagtechnológiai és anyagvizsgálati berendezések tervezése és gyártása. A cég 100 százalékban magyar befektetői tőkével jött létre, 18 dolgozót foglalkoztat.