A járulékcsökkentésnek a versenyképesség javításával össze kell kapcsolódnia – véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Az érdekképviselet Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében a nemzetgazdasági miniszter bejelentésére reagált, amely szerint 2–3 évre elhúzott járulékcsökkentés várható Magyarországon. Varga Mihály szerint ez a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a csökkentésen keresztül. A Figyelő korábban beszámolt róla, hogy a szociális hozzájárulási adó 27-ről 20 százalékra csökken majd a következő négy évben. A munkáltatóknak kötelezően béremelésre kell fordítaniuk a fennmaradt plusz pénzt.

Az OKSZ úgy látja, hogy az eddig megismert járulékcsökkentési szándék segítheti a vállalkozásokat a munkaerőhelyzetük javításában. Szerintük a béreket terhelő adó mérséklése nélkül a vállalkozások teherviselő képessége kisebb. A szövetség hangsúlyozta, egyértelmű, hogy a vállalkozások bérterheit célszerű csökkenteni, mivel ez egyidejűleg a versenyképességüket, termelékenységüket is javítja. Az OKSZ szerint a vállalkozások béremelési lehetőségei­nek határt szab versenyképességük, termelékenységük. A nagyobb bérköltséget már nem képesek a bevételeikből kigazdálkodni. Napvilágot láttak más olyan elképzelések is, amelyek szerint nem a vállalkozások terheit, hanem a bruttó keresetekből levonható bérjárulékokat, vagy a személyi jövedelemadót kellene csökkenteni. A szövetség szerint ez nem érintené a vállalkozások közterheit, nem javítaná a versenyképességüket, termelékenységüket sem, nem a valós gondokat orvosolná.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke lapunknak kiemelte, 2013-ban és 2015-ben a kormányzatnak nyilvánosan is megtett javaslatukban már felhívták a figyelmet, hogy járulékot kell csökkenteni. Lakatos Péter alelnök akkor közölte, a hazai bérek közterhei nemzetközi összehasonlításban extrém magasak. – A munkaerőhiány jelentős béremeléseket követel, de a gazdaság ezt ma pusztán a hatékonyság javításával nem tudja teljességgel ellensúlyozni. Pedig közben a költségvetés mozgásteret ad a vállalati terhek csökkentésére – közölte most lapunkkal az alelnök. A szakember szerint a béremelés különösen fontos az exportálók számára, mert a világpiac árrugalmassága minimális. De ahogy arról korábban már több alkalommal is beszámoltunk, a béremelés azért is elkerülhetetlen, mert a jelenlegi fizetések mellett bizonyos ágazatokban szinte már lehetetlen jól képzett munkaerőt találni.

Forrás: mno.hu