Teljesen átalakulhat a cafeteria-rendszer jövőre – ennek részleteiről Hegedüs Sándor, az RSM Hungary Zrt. adóüzletágának vezetője beszélt a Napi.hu hr-vezetők országos konferenciája 2016 elnevezésű rendezvényen.

Sokan küzdenek a megfelelő munkaerő megtalálásával, ez a trend nemcsak Magyarországra, hanem a régióra is jellemző - jelentette ki Hegedüs Sándor, az RSM Hungary Zrt. adóüzletágának vezetője. A szakértő megemlítette, hogy hazánk az elmúlt években jelentősen visszaesett a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában, még Bulgária is megelőzött minket. A sorrendet 112 szempont alapján állapítják meg, rossz hír, hogy munkaerőpiaci hatékonyságban 80. hazánk, de adózási szempontból még rosszabb a helyezésünk.

Annak sem örülhetünk, hogy a környező országokban sokkal jobban nőtt a minimálbér az elmúlt években, így amíg 2006-ban a második helyen álltunk, mára szinte mindenki elhúzott mellettünk. Ez még úgy is igaz, hogy a visegrádi négyek országaiban nagyobbak a munkaerőt terhelő költségek, itt a legnagyobb az adóék.

Mi várható jövőre?

A cafeteria előnyeivel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy ezáltal a dolgozó magasabb jövedelemhez jut, de fontos eleme, hogy az egyedi igényekhez alakítható - például egy iskoláskorú gyerekkel rendelkezőnek az iskolakezdési támogatás miatt ez kiemelkedő juttatás lehet. Jó hír, hogy a cafeteria járulékalapot nem képez, de persze adminisztrációs terhek itt is vannak. Hibás adatok megadása esetén pedig a NAV a munkavállalónál, nem a cégnél fog kopogtatni.

A jövőre a bölcsődei szolgáltatás, óvodai ellátás, szolgáltatás után is lehet majd adómentesen adni. Bejön a mobilitási célú lakhatási támogatás, azaz az albérlet támogatása is. (Erről a lehetőségről, illetve arról, hogy ki veheti igénybe, itt írtunk bővebben.)

Egészségügyi ellátásra is lehet majd kedvező támogatást kapni a munkahelyünktől, túl sokat azonban még nem lehet tudni erről a lehetőségről, az biztos, hogy adómentes lesz. Hegedüs Sándor szerint mindenképpen érdemes lesz figyelni arra, hogyan alakulnak a részletek.

Utalványok továbbra is megmaradnak, de már fogyasztásra készétel vásárlására jogosító utalvány is adható majd. Megadott élelmiszer-láncokra is lehet majd egyes meghatározott juttatást kérni, ez szinte készpénzértékű juttatás lesz, hiszen a mindennapi életet segíti ez a lehetőség - emelte ki Hegedüs.

A tervek és hatásaik

Hegedüs megemlékezett arról is, hogy 2018-tóla kormány tervei szerint egy számjegyű jövedelemadó jön. Szerinte az alacsony egykulcsos adó növeli a társadalmi különbségeket, ráadásul az 1 százalékpontos csökkenés 110-115 milliárd forintot vesz ki a költségvetésből. Persze ezzel párhuzamosan nő a nettó jövedelem, ugyanakkor kérdéses, hogy a hazai munkavállalók többségét foglalkoztató kkv-knál mi lesz, hiszen ott jelenleg is sok helyen zsebbe adják a fizetést.

A járulékok csökkentésének lehetőségével kapcsolatban elmondta, hogy itt egy 1 százalékos csökkentés 100 milliárdnyi kiesést okozna az államnak, miközben ugyanúgy hozna magának nettó béremelkedést (a kkv itt is kérdéses) és ahogy az szja-csökkentésnél, ebben az esetben is csökkenne majd a családi kedvezmény és egyéb adókedvezmények alkalmazhatósága.

A szakember elmondta, hogy ő nem az szja-t csökkentené, inkább a járulékokhoz nyúlna. Hét százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentés például nagyobb hatással lenne a fizetésekre, mintha az szja-hoz nyúlnának hozzá. „Nemrég olvastam, hogy béremelésre nem kell járulékot, adót csökkenteni, arra ott van a profit” - mondta Hegedűs, aki szerint a fent említett adóék miatt ez kicsit nehézkes.

Forrás: napi.hu