A nyugat-európai és már a szomszédos, a volt szocialista országok, a visegrádi négyek béreihez képest is elmaradtak a hazai járműipari gyárakban dolgozók keresetei - állítják ezeknek az üzemeknek az érdekvédői, akik emiatt találkoztak Győrben. Az Audiban működő független szakszervezet kezdeményezte a fórumot, amin részt vettek az Opel, a Bosch és a Lear szakszervezeteinek vezetői is – olvasható a kisalfold.hu cikkében.

Az a célunk, hogy egyre csökkenjen a különbség a nyugat-európai és a magyarországi járműipari üzemekben dolgozók fizetései között. Olyan bérmegállapodásokat szeretnénk kötni, amelyek azt eredményezik, hogy két-három éven belül ugyanannyi pénzt kaphasson itthon egy munkás, mint külföldön. Ehhez a jövő évben jelentős keresetnövekedés szükséges. Úgy gondoljuk, hogy ez az érdeke a cégeknek, a munkaadóknak is, reméljük, hogy felismerik ezt, hiszen így tudják csak szakembereiket megtartani. Tagjaink azt tapasztalják, hogy az elvándorlás miatt az itthon maradó dolgozókra több feladat, teher hárul, többször kell túlórázniuk, hétvégén is dolgozniuk és fáradtabbak - mondta el Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöke.

Az üzemi szakszervezeti csoportok vezetői arról is beszéltek a Kisalföldnek, hogy fontosnak tartják az érdekvédők közti információcserét. Szeretnék ugyanis elérni, hogy ugyanazért a munkáért ugyanannyi pénz járjon, bárhol is van az országban a gyár, amely a munkást foglalkoztatja. Ha egymástól tudják, hol mennyit keresnek tagjai, akkor - úgy vélik -, megelőzhetik, hogy a cégek kijátsszák e téren embereiket és rajtuk spóroljanak.

A mai találkozó szervezőinek, résztvevőinek az a szándéka, hogy többször is tartanak az elkövetkezőkben hasonló összejöveteleket és szeretnék majd több járműipari cég szakszervezetét meghívni. Ám például több olyan üzem is működik az ágazatban - Győrben, a régióban is -, ahol tudomásuk szerint nincs érdekképviseleti csoport.

Forrás: kisalfold.hu