Nem elégedettek a pluszjuttatással a bölcsődei dolgozók, és sztrájkról egyeztetnek. Van, aki kétféle pótlékkal is csak 74 ezret vitt haza. Az államtitkár szerint a bérkiegészítés megbecsülést fejez ki – írja a delmagyar.hu.

– Bérkiegészítést is kaptunk az augusztus eleji fizetéssel. A két véglet nálunk úgy néz ki, hogy a legalsó bérkategóriába tartozó takarítónő 28 év munka után bruttó 1687 forintos juttatást kapott, amiből nettóban a fele maradt. Most, hogy kétféle pótlékot fizettek a bérhez, nettó 74 ezret vitt haza. Nem járt jobban az a fiatal, érettségizett gondozónő, aki 8 év munka után 85 ezret kapott eddig a számlájára, de neki nem jár bérkiegészítés. 12 év munka után is csak bruttó 1900-at, nettó 1000-et kapna, ami szabad szemmel alig látszik. A legmagasabb fizetést én kapom 33 év munka után diplomával, szakvizsgával, vezetőként. Ebben a bruttó 11 ezer 500 forint ágazati pótlék is benne van, ami januártól novemberig jár. A mostani bérkiegészítésem bruttó 30 ezer 585 forint, ebből 19 ezer forint marad, így utaltak a számlámra 175 ezret – mondta a szociális dolgozók juttatásáról a szegedi városi bölcsődék szakszervezeti vezetője, Király Sándorné, aki egyben a Töltés utcai intézményt is vezeti.

   Megjegyezte, a kormányzat által beharangozott bérkiegészítés mindössze 5 hónapig jár, vagyis az utolsó december elején jön. Vagyis ennyi ideig kétféle pótlékot kapnak a fizetésük mellé, januártól pedig megint ki tudja, mi lesz. Hiszen sem az ágazati bérpótlék, sem a mostani bérkiegészítés nem épül be a bérükbe. Ráadásul többféle táblázat kering, nem lehet követni, ki mennyit kap. A semmi és a havi bruttó 68 ezer 722 közötti összeget juttat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szociális szféra dolgozóinak, az időseket, gyerekeket, fogyatékosokat, szenvedélybetegeket gondozóknak – a Magyar Közlönyben közzétett táblázat szerint. Egyáltalán semmit nem kapnak a fiatalabb technikai dolgozók, illetve a szakiskolát végzettek. A legnagyobb pénzt, a 68 ezer 722-t 49 éves munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel, szakvizsgákkal lehet elérni.

  A szakszervezeti vezető szerint viszont aligha létezik olyan ember a Földön, aki ezt elérné, hiszen a nagy megterhelés miatt a nők 40 éves szolgálati jogviszonnyal inkább elmennek nyugdíjba. A bölcsődevezető megjegyezte, állítólag a szakképesítést és a pályán eltöltött évek számát vették figyelembe a kalkulációnál, de az évek számánál, úgy látja, máris billen a rendszer. Ráadásul újabb bérfeszültséget keltett a szakemberek és technikai dolgozók között.

   Az érdekképviselet nem elégedett, újra a sztrájkról egyeztet. Ez kemény dió, mert a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete eddig hiába küzdött azért, hogy a munkabeszüntetéshez szükséges elégséges szolgáltatástól a minisztérium eltekintsen. A szakszervezet a bíróságon két körben megnyerte a pert, így nem kell minimumszolgáltatást nyújtania, de a szaktárca újra és újra fellebbez. Ha a sztrájkig jutnak, a bértábla alapvető rendezését akarják elérni.

Forrás: delmagyar.hu