Az állami cégeknél alkalmazandó 2 millió forintos bérplafonról szóló népszavazásról vitázott szerdán az Országgyűlés – írja a propeller.hu.

A kérdés feltevését Kész Zoltán független országgyűlési képviselő  kezdeményezte. Kevesebb, mint 200 ezer, de több mint 100 ezer támogató aláírás érkezett, így a referendum kiírásáról a Háznak kell döntenie.

Vas Imre (Fidesz) azt magyarázta: a kezdeményező nem tudott 200 ezer támogató aláírást összegyűjteni, így szerinte a referendumon alacsony lenne a részvétel, ezért inkább maradjanak a 2 millió forint fölötti állami fizetések.

Gőgös Zoltán (MSZP) szerint „a pofátlanul magasra emelt” állami cégvezetői fizetéseket vissza kell venni havi 2 millió forintra. Kijelentette: ezt a Fidesz kampányokban többször megígérte, ám kormányon az összeget visszaemelte, amikor saját embereit ültette pozícióba.

Utalt arra: az aláírásgyűjtés nehezebb volt, mint régebben, mert szerinte korábban senkinek sem kellett attól tartania, hogy ha aláír egy népszavazást kezdeményező ívet, „akkor repül az állásából”.

A referendumot kezdeményező Kész Zoltán független képviselő szerint a kormányoldal Magyarország többségével helyezkedne szembe, ha nem a kiírásról dönt.

Rubovszky György (KDNP) arról számolt be, hogy pártja nem támogatja a referendum kiírását.

Így  mivel sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja a kezdeményezést, az hamvába hull és maradnak a 2 millió forint fölötti állami fizetések a kiváltságosoknak.

Forrás: propeller.hu