Korán örültek a fiatal orvosok a bejelentett százezres béremelésnek. Az első megemelt fizetés ugyanis annál is kevesebb lett, mint amennyit eddig kaptak. Volt, akinek negyven, de akadt, akinek nettó százezer forint hiányzott a fizetési papírjáról.

A 2015. január után szakvizsgát tett orvosok bruttó 150 ezer forintos ösztöndíjat kaptak, ami nettóban 100 ezer forint volt. Idén jött a bruttó 107 ezer forintos béremelés, arról azonban senki nem szólt, hogy ezzel megszűnik az ösztöndíj.

Elkerekedtek a szemei Pócs Erzsébet Krisztinának is: – Nem értettem, hiszen pont hogy béremelésről volt szó. Szaladtam is a kollégámhoz, de ő sem tudott még semmit ekkor – mondta el a Blikknek a fiatal doktornő.

Kőnig Róbert gyermeksebészt a kórház pénzügyi osztályáról előre figyelmeztették. – A szakvizsga után a családdal közösen hoztuk meg a döntést, hogy nem megyek külföldre, mert a béremelés ígéretével láttam valamiféle jövőt. Ezután övön aluli ütésként értek a fejlemények – fakadt ki a gyermekorvos.

A Blikk kérdezte az egészségügy vezetőit, tisztában voltak-e döntésük hatásaival, ám lapzártáig nem válaszoltak.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke ismeri a problémát, jelenleg az okok felderítésén dolgozik. – Nem tartom jogszerűnek a támogatási program megvonását, hiszen az valójában egy szerződés volt az állam és a szakorvos között, amit nem lehet egyoldalúan felmondani. Jogászokkal nézetjük át, milyen jogorvoslati lehetőséggel élhetünk – tette hozzá Sipka.

ARezidensek és Szakorvosok Szakszervezete is jogi útra terelné az ügyet. – Kértük a kollégákat, hogy jelezzék, ha a béremeléssel kevesebbet visznek haza. Ez a sürgősségi szakorvosokra is vonatkozik, akik a szakképzés alatt nettó 200 ezer forint Gábor Aurél-ösztöndíjban részesültek. Az ő jövedelmük ugyanis ennek megvonásával nettó 130 ezer forinttal csökkent.

Többszörös a fizetés odakint

A kezdő orvosok nettó bére sok esetben a 200 ezer forintot sem éri el. Ehhez képest például Angliában a kezdők alapbére majdnem 9,5 millió forint évente, egy konzultánsi pozícióban praktizáló doki kezdő fizetése pedig 28 millió forint.

Forrás: Blikk