Idén is a slágerszakok közé kerültek a gazdaságtudományi alapképzések, különösen igaz ez a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy-számvitel és a nemzetközi gazdálkodás szakokra. A BKF a legnépszerűbb magánintézmény, a Corvinuson gondot jelent a kapacitáskorlát, a BGF-eseket pedig már diploma előtt elkapkodják – írja a Világgazdaság.

Este nyolckor teszik közzé az idei felsőoktatási ponthatárokat: a fiatalok tízezreinek jövőjét döntően befolyásoló számok az okostelefonokon használható applikációkon kívül a www.felvi.hu és a www.oktatas.hu oldalon is elérhetők lesznek. A hivatalos és ingyenes ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti házigazdája idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz, amely 14 órától nyitja meg kapuit az Orczy parkban.
 
  A gazdaságtudományi alapképzési szakok az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a legnépszerűbbek közé kerültek, különösen igaz ez a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy-számvitel és a nemzetközi gazdálkodás szakokra. Az alapképzések minimális ponthatárait immáron harmadik éve előre meghatározzák központilag, ezek szakonként eltérően, de 428 és 465 pont között mozognak.
 
   Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) általános rektorhelyettese úgy véli, megéri gazdaságtudományokat tanulni, és nem csak azért, mert a magyar és európai gazdasági növekedési előrejelzések szerint ezen a területen a következő időszakban is bővülni fog munkaerőpiac.
 
  A diplomások pályakövetési rendszere adatainak felhasználásával készített statisztikák azt mutatják, a BGF hallgatóinak közel felének már az abszolutórium megszerzésekor teljes munkaidős állása van. A legutóbbi, 2013-ban végzett felmérés szerint pedig míg a valamennyi képzési területre számított átlagos jövedelem nem érte el a 195 ezer forintot, a gazdaságtudományi területen a frissen diplomázottak bruttó havi összjövedelme átlagosan csaknem 209 ezer forint volt. A BGF-en végzettek esetében pedig meghaladta a 245 ezer forintot.
 
  A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) 12 százalékkal, 5518-ra nőtt a felvételizők száma tavalyhoz képest, ezzel továbbra is ez a legnépszerűbb magánintézmény. A főiskolán a legtöbb diák a turizmus és vendéglátás szakra jár majd, a toplista második helyére a kereskedelem és marketing került. Tartja magát harmadik helyen a kommunikáció és médiatudomány, de felzárkózóban van a gazdálkodási és menedzsment, valamint az emberi erőforrások szak is. Utóbbinak az erősödése országos tendencia.
 
  Míg az országos mutatók szerint egyre kevesebben járnak levelező tagozatra, a BKF-en a tavalyihoz képest 4 százalékkal többen jelentkeztek ilyen képzésre. A mesterképzésekre 6, a felsőoktatási szakképzésekre 16 százalékkal több jelentkezés érkezett. Egyre több a külföldi diák is: Brazíliából éppúgy adtak be jelentkezési lapot a főiskolára, mint Svájcból. A legtöbben Ázsiából érkeznek majd. Ők angolul hallgatják a választott szakot.
Idén is rengetegen jelentkeztek a Budapesti Corvinus Egyetemre (BCE). A business szakok 2015-ben is népszerűbbek, mint a közgazdaság-tudományiak, és szerencsére a pénzügy-számvitel szaktól kezdve a gazdálkodás és menedzsmentig évről évre minden területen az előzőeknél több hallgatót tudtunk felvenni – mondta a Világgazdaságnak Rostoványi Zsolt, a BCE rektora.
 
 
   A kapacitáskorlátok azonban gondot jelentenek: az intézménybe ugyanis jóval többen jelentkeznek, mint ahány diákot fel tudnának venni. A turizmus-vendéglátás szak esetében például tavaly, mivel a Corvinus Egyetem nem kapott lehetőséget a keretszám emelésére, a bekerülési pontszám magasabb volt, mint a központilag, államilag meghatározott ponthatár. „Ez a szak idén is rendkívül népszerű volt, ahová magas pontszámmal rendelkező hallgatók jelentkeztek" – tette hozzá a rektor. Szerinte az intézményben végzett hallgatók elhelyezkedési esélyei kiválóak, a Corvinus-diploma presztízse nagy – ezt mutatják a piaci felmérések is.
 
Forrás: Világgazdaság