Nem kell külföldre költözni a nyugati fizetésért: a programozók Magyarországon is európai szinten keresnek. A legelszántabbak akár 3 hónap alatt megszerezhetik a munkába álláshoz szükséges tudást olyan intenzív képzéseken, amelyek a nagy informatikai vállalatoknál már bizonyítottak – írja a Piac és Profit.

 Óriási hiány van programozókból, ezért a magyarországi vállalatok már-már nyugati béreket kínálnak a megfelelő tudással rendelkező szakembereknek. Egy frissen végzett informatikus nettó keresete eléri a 200 ezer forintot, egy éves tapasztalattal – junior fejlesztőként – már 300 ezer forint körüli összeget lehet hazavinni. „Pár év után, ha az ember egy speciálisabb terület szakértőjévé válik, már legalább félmillió forintot kereshet akkor is, ha nem megy külföldre” – vázolta a karrierlehetőségeket Filep Szabolcs, aki évek óta dolgozik programozóként és oktatóként, a Budapesti Műszaki Egyetemen és több vállalatnál is tanít.

Filep Szabolcs szerint az informatikusi pálya iránt érdeklődők több lehetőség közül választhatnak. A legátfogóbb és legértékesebb tudást természetesen az egyetem biztosítja, de a 3 vagy 5 éves képzési idő már hosszú azoknak, akik egy szakmával a hátuk mögött gondolkodnak a váltáson. „Sokan választják az OKJ-s képzéseket, de ezek csak egy elméleti alapot adnak, míg a vállalatok a gyakorlatban is használható tudást keresik. Ezt viszont nehéz önállóan megszerezni” – tette hozzá.

3 hónap gyakorlás – biztos állás?

Külföldi minták nyomán már Magyarországon is elindultak olyan tanfolyamok, amelyek rövid idő alatt, csak a gyakorlatra koncentrálva képeznek informatikusokat. „Ezek megfelelnek egy-egy vállalat gyakornoki programjának, de nyitott a jelentkezés. A lényeg, hogy 3 hónap után munkába tudjon állni a résztvevő” – mondta Filep Szabolcs, aki több kollégájával most indít egy Java programnyelvre fókuszáló képzést PROGmasters néven. A hallgatókkal napi 8 órában csak azt gyakorolják, hogyan kell egy teljes értékű szoftvert elkészíteni valós munkakörnyezetben – például tartani kell a határidőket és prezentálni az elkészült alkalmazást.

„Ez a képzés nagyon intenzív, nem mindenki képes egész nap feladatokat megoldani és még otthon is készülni a kiegészítő tananyagokból. Aki azonban végigcsinálja és sikeresen levizsgázik, garantáltan el tud helyezkedni junior fejlesztőként” – mondta Filep Szabolcs. A tanfolyamra ugyanakkor nem egyszerű bejutni még annak sem, aki azonnal ki tudná fizetni a 690 ezer forintos tandíjat. A felvételi eljárás minden esetben több lépcsőből áll, például logikai és egyszerű programozási feladatokat kell megoldani, és van egy angol nyelvű szövegértési teszt is.

Forrás: Piac és Profit