Mind a Magyar Államkincstár, mind az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felkészült arra, hogy a több mint 97 ezer egészségügyi munkavállaló megkapja emelt összegű alapbérét - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy az érdekképviseletekkel és a kamarákkal folytatott kormányzati tárgyalások eredményeként a szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére két ütemben, a szakdolgozóké pedig négy ütemben emelkedik.

Az államtitkár kifejtette, a szakorvosok, gyógyszerészek alapbére szeptember 1-jétől 107 ezer forinttal emelkedik, majd jövő év november 1-jétől további 100 ezer forinttal.

A szakdolgozók alapbére átlagosan szeptember 1-jétől 26,5 százalékkal, majd jövő év novemberétől 12 százalékkal,  2018-2019-ben további 8-8 százalékkal nő.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az egészségügyben dolgozók bére jelentős mértékben emelkedik majd az elkövetkező években, és ez azt is jelenti, hogy a visegrádi négyek országaihoz képest tapasztalható lemaradást hamarosan ledolgozza Magyarország. Reméli - tette hozzá -, hogy ezt a béremelést a munkavállalók olyan üzenetként értékelik, hogy érdemes Magyarországon maradni és itthon karriert építeni.

Kiss Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese elmondta, az alapbéremelés technikai részleteiről az OEP folyamatosan tájékoztatta az egészségügyi szolgáltatókat, és nekik szeptember 20-áig volt lehetőségük arra, hogy a mozgóbérhez tartozó támogatási igényt benyújtsák.

Ezt a határidőt minden szolgáltató betartotta, 235 intézménytől érkezett támogatási igény - tette hozzá. Így 16 802 szakorvos, 467 szakgyógyszerész, 79 118 szakdolgozó és 1376 felsőfokú végzettséggel nem rendelkező dolgozó részére, összesen 97 763 dolgozó után igényeltek bértámogatást.

A szakember elmondta, a szeptemberi havi béremelés, a mozgóbér-különbözet, valamint a kapcsolódó közterhek fedezete valamivel több mint 6 milliárd 322 millió forintot jelent. Ezt az összeget október 1-jével utalják az egészségügyi intézményeknek.

A főigazgató-helyettes kitért arra, hogy az elektronikus felület lehetőséget biztosít az egészségügyi intézményeknek a korrekcióra.

Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke kiemelte, az intézményeknek három napjuk van arra, hogy a munkavállalók átsorolását elvégezzék és azt megküldjék a kincstár részére. Korrekcióra itt is van lehetőség, azonban azt csak hóközi kifizetéseknél lehet megtenni.