Mindebből a saját bőrünkön csak annyit érzékelünk majd, hogy sokkal többet kell tenni a maihoz hasonló nyugdíjakért. A megoldás kézenfekvő, ha lehetőségünk van rá, tegyünk félre célzottan nyugdíjra is, például egy önkéntes nyugdíjpénztáron keresztül. Minél előbb tesszük ezt meg, annál kisebb havi összeggel szerezhetünk az évtizedek alatt érezhető nyugdíj-kiegészítést – írja az Origo.

 Lesz állami nyugdíj, de az nem lesz sok mindenre elég

Tagadhatatlan, hogy időről időre előkerülnek a nyugdíjrendszert érintő kérdések. Sokszor hallhatjuk a környezetünkben, hogy mi lesz a nyugdíjjal, lesz-e egyáltalán, és meg lehet-e belőle majd élni. Pontos választ erre nagyon nehéz adni, azt viszont szeretnénk hangsúlyozni, hogy állami nyugdíj mindenképpen lesz. A rossz hír viszont az, hogy a ma látott kezdőnyugdíjakat nem fogjuk viszontlátni, néhány évtizeden belül ugyanazért a nyugdíjért sokkal több erőfeszítést kell tennünk.

Nem véletlen, hogy nyugdíjszakértők is azt mondják, akár 45%-os csökkentésre is felkészülhetünk.

Hihetetlenül egyszerű ennek a magyarázata. Jelenleg a nyugdíjat úgy tudja csak kifizetni az állam, hogy az éppen dolgozóktól elvon meghatározott összeget (a bér 34%-át).  Ha ez az átcsoportosítás nem lenne megoldható, akkor egyszerűen nem lenne fedezetük a nyugdíjaknak. Az adók és járulékok jelentős részét éppen ezért szedik be, hogy ne legyen súlyos hiány az államkasszában. Márpedig itt is azt a logikát érdemes követni, hogy amennyi bevételünk van, abból gazdálkodjunk.

Maga a rendszer még évszázadokig működne magától, ha jóval több befizető lenne tartósan, mint nyugdíjas.

Az alacsony születésszám és az öregedő társadalom miatt viszont a következő évtizedekben növekszik a feszültség a nyugdíjrendszerben,

a 2030-as években pedig már nem lesz menekvés. A KSH adatai alapján, míg most 3,5 felnőtt lakosra jut egy nyugdíjas, addig 2040-ben már csak 2-nél áll majd a számláló, ez pedig édeskevés lesz, hogy fussa a maihoz hasonló nyugdíjakra.

Forrás: Origo