Az OTP felmérésének eredményei szerint a hazai lakosság 67%-a nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarításokkal és nem is tervez félretenni idősebb éveire. A demográfiai változások fényében viszont a mai nyugdíjrendszer nem alkalmas arra, hogy csak az állami nyugdíjból lehessen élni – írja a Piac és Profit.

Az OTP Öngondoskodási Index eredményei szerint a hazai lakosság 67 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarításokkal és nem is tervez félretenni idősebb éveire, terveik szerint a nyugdíj mellet is dolgoznának. A megkérdezettek tisztában vannak azzal, hogy a most működő nyugdíjrendszer nem alkalmas arra, hogy a hagyományos, ma ismert nyugdíjas éveket biztosítsa, hiszen csupán a megkérdezettek három százaléka mondta azt, hogy szerintük biztosan elég lehet az állami nyugdíj öregkori megélhetésük biztosítására.

A megkérdezettek 64 százaléka nyugdíj mellett is dolgozna majd, bár időskori tervek között pihenés, olvasás, unokázás szerepel, tehát a ma ismert nyugdíjas elfoglaltságok, de mindez munka mellett korlátozottan megvalósítható csak. Ha ma úgy döntenek, hogy  nem tesznek félre, akkor ezek a vágyott, hagyományos időskori hobbik eltűnhetnek, hiszen a mai aktív korú lakosság örökké dolgozna.

Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint, éppen ezért szükséges minél korábban elkezdeni az öngondoskodást, hiszen kisebb terheket ró az emberekre, kiszámíthatóbbá téve a nyugdíjas éveket.

Forrás: Piac és Profit

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ