A legnagyobb amerikai tőzsdei cégeknél a vezérigazgató nagyjából kétszázszor annyit keres, mint az alkalmazottai, de előfordul kétezerszeres szorzó is. Az utóbbi mintegy 3,5 milliárd forintos jövedelmet jelent a cég vezérének havonta.

Egy vezérigazgató az Egyesült Államokban átlagosan 204-szer többet keres, mint az alkalmazottai mediánjövedelme – állapítja meg a Glassdoor álláskereső portál kutatása. A cég a Fortune magazin által évente rangsorolt 500 legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai cég fizetéseit bogarászta át, és elképesztő szakadékot mutatott ki a vezetők és alkalmazottaik jövedelme között.

Több mint kéttucat olyan vállalat is van, ahol több mint ötszázszoros az eltérés, néhányuknál több mint ezerszeres a vezérigazgató fizetése az alkalmazotti medián jövedelemhez képest (vagyis nem az átlaghoz, hanem ahhoz a fizetéshez képest, ami az adott cégnél nagyjából közepes jövedelem). A világ legnagyobb áruházláncánál, a Walmartnál a vezér 1133-szor keres többet, mint az alkalmazottak. Ez azért ilyen magas, mert a közepes jövedelem amerikai mércével alacsony a cégnél, valamivel több mint 22 ezer dollár évente (ami nagyjából 6 millió forintnak felel meg). Ehhez képest a vezérigazgató évente több mint 25 millió dollárt keres, ami közel 7 milliárd forint, vagyis havonta több mint félmilliárd.

A Chipotle multinacionális étteremláncnál már több mint 1500-szoros a különbség, de itt a medián csak 19 ezer dollár (alig több mint 5 millió forint). A vezér fizetése ott közel 29 millió dollár, majd 8 milliárd dollár évente.

A Discovery csatornákat is működtető Discovery Communications médiavállalatnál viszont közel kétezerszeres a különbség. Az utóbbi cégnél ez azt jelenti, hogy egy alkalmazott mediánjövedelme évente 80 ezer dollár, a vezér fizetése viszont évente 156 millió dollár, vagyis több mint 42 milliárd forint (havonta mintegy 3,5 milliárd forint).

A vezérigazgatói fizetések körüli vita a 2008-as válság miatt lángolt fel legutóbb, ugyanis kiderült, hogy a nagy bankok és biztosítók, melyeknek nagy szerepük volt a világméretű pénzügyi összeomlásban, rendkívül nagy fizetéseket osztogattak a vezéreiknek. Emiatt új szabályozást vezettek be az Egyesült Államokban és 2017-től a tőzsdei cégeknek közölniük kell a vezérigazgató és a dolgozók mediánjövedelme közötti arányt.

A kutatást végző cég megjegyzi, hogy a kimutatott vezérigazgatói fizetések nagyon változékonyak, ugyanis nagy szerepük van ezekben a különböző bónuszoknak, és jellemző az is, hogy a vállalat részvényeivel kompenzálják őket, amelyeknek folyamatosan változik az értéke.

Forrás: HVG