Nem igaz, hogy a kórházak hatalmas pénzeket fizetnek az orvosoknak, a gyógyítók 80 százalékát a közszolgálati bértábla alapján fizetik, állítja Dénes Tamás. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) elnöke azokra a sajtóhírekre reagált, miszerint sok intézmény „piaci áron” foglalkoztatja a doktorokat – írja a Vasárnapi Hírek.

Egy rezidens nettó alapbére 136,54 ezer forint, ami 784 forintos órabérnek felel meg. Egy szakorvos nettó alapja pedig (a szeptemberi nettó 71,155 ezer forintos emelés után) 245,66 ezer forint – órabérben ez 1411 forintot jelent.

Az viszont igaz, hogy egyes hiányszakmákban a kórház kénytelen extrabért fizetni: a rendszer ugyanis csak így tudja az országban tartani az orvosokat.

Például, míg az ózdi kórházban az átlagos jövedelem 670 ezer forint, a debreceni klinikai központban a 400 ezer forintot sem éri el. Budapesten is jelentősek az egyenlőtlenségek: többek között a Sportkórházban 324 ezer forint az átlagjövedelem, addig a kardiológiai intézetben és a Péterfy Sándor utcai kórházban már több mint 500 ezer forint.

Forrás: Vasárnapi Hírek