Tízmilliárdos adósságot halmozott fel az állami iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), többek között a tanárok bérét sem fizetik ki időben. Közérdekű adatigénylésben érdeklődtünk, hogy pontosan hány tanár fizetése csúszik, de az intézményfenntartó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítása ellenére sem árulta el az adatokat – tudta meg az oktatas.atlatszo.hu.

Közel tízmilliárd forint adósságot halmozott fel a KLIK a Magyar Államkincstár adatai szerint, ennek nagy része a közüzemi tartozásokból áll össze. Több portál is foglalkozott viszont azzal, hogy a tanárok sem kapják meg időben a fizetésüket. Az RTL Klub júniusban beszélt egy tanárral, aki az egy hónappal korábban esedékes fizetését sem kapta még meg. Amikor arról érdeklődött, hogy mikorra várhatja a fizetését, azt válaszolták neki, hogy nincs pénze az állami intézményfenntartónak, annyira, hogy azt sem tudják megmondani, mikor pótolják az elmaradt bért. A KLIK a hónap elején azt ígérte, hogy még augusztusban felszámolja az adósságát.

Májusban adtunk be közérdekű adatigénylést a KLIK-hez, amiben a fizetések csúszásáról érdeklődtünk: havi bontásban kértük azoknak a tanároknak a számát, akiknek időben és azoknak a számát, akiknek késve fizetett a KLIK. Mivel az intézményfenntartó a tizenöt napos határidőn belül nem válaszolt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk.

A NAIH szerint a kért, összesített adatokat el kellett volna árulnia a KLIK-nek. Hivatkoztak többek között az Alaptörvényre, ami szerint “[a] közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával", valamint a nemzeti vagyonról szóló törvényre, ami szerint “[a] nemzeti vagyont, annak értékét és változásait a tulajdonosi joggyakorló nyilvántartja. … A nyilvántartási adatok – a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat kivételével – nyilvánosak." A NAIH felszólító levele itt olvasható.

A NAIH tizenöt napot adott a KLIK-nek, hogy válaszoljon, de az intézményfenntartó továbbra sem tette közzé, hogy havonta hány tanárnak tudnak időben fizetni.

Három hónapot kellett várni a válaszra

Korábban is előfordult, hogy a KLIK nem válaszolt időben egy adatigénylésre: miután egy videofelvétel alapján megírtuk, hogy egy szombathelyi tanár pénzért eltekintett az egyesek beírásától, szintén kértük az erről szóló vizsgálat eredményének közzétételét. A KLIK ekkor is csak három hónappal később, hat emlékeztető levél után, a NAIH felszólításának eleget téve válaszolt.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a KLIK még az ombudsmannak sem mindig válaszol. Egy bicskei nemzetiségi iskola igazgatójának kinevezésekor a KLIK nem szerezte be a nemzetiségi önkormányzat egyetértését, amikor pedig az ombudsman vizsgálatot indított az ügyben, neki sem válaszoltak a rendelkezésre álló 30+15 napos határidőn belül és az után sem.

Forrás: Átlátszó