Noha az Orbán-kormány 2010 óta jelentősen átalakította az adórendszert, nemzetközi viszonylatban úgy tűnik, hogy a kétgyermekesek még ennek ellenére is nagyon sok adót fizetnek. – írja az mfor.hu.

Magyarországon az adóék mértéke 49 százalék, vagyis a bruttó bérből és a munkaadó által fizetendő járulékokból összesen ennyit von el az állam, ez az OECD tagállamok sorában a negyedik legmagasabbnak számít. Előttünk Belgium szerepel 55,3 százalékos adóékkal, Ausztria 49,5 és Németország 49,4 százalékkal.

Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy az adókedvezmények révén hogyan alakul a kétgyermekes családok adóéke, ami főleg annak tükrében érdekes, hogy az átalakított adórendszer jelentős mértékű kedvezményekhez juttatja az érintetteket. Sőt, a következő pár évben 2500 forinttal nő az adóból levonható összeg nagysága, míg meg nem duplázódik az érvényesíthető kedvezmény mértéke.

Ennek ellenére a kétgyermekes családok adóéke a gyermektelenekéhez hasonlóan kiemelkedik nemzetközi viszonylatban - derül ki az OECD Facebook oldalán közzétett rangsorból. A kétgyermekeseket 35,3 százalékos adóék terheli Magyarországon, ami csupán háromhelyes javítást enged meg Magyarországnak, így ez a hetedik legmagasabbnak számít. Ezzel ráadásul a családokat magasabb adóval terhelő országok sorába tartozik hazánk, mint a rendkívül alacsony adóékkel rendelkezőkébe. Utóbbira nagyon jó példa a visegrádi országok egyike, Csehország, ahol az átlagos adóék 42,8 százalék, míg a kétgyermekes családokat csupán 26,6 százalékos adóék terheli.

A kettő közötti differencia 16,2 százalékpont, vagyis a legnagyobb azon országok sorában, melyek az OECD grafikáján szerepelnek. Ezzel szemben Magyarország 13,7 százalékpontos könnyítést alakított ki a gyermekesek számára, aminél a belgák és a németek is nagyobb kedvezményt adnak. Előbbi esetben 14,9, utóbbiaknál pedig 15,4 százalékpontos a különbség.

A legkisebb mértékben egyébként Chilében adóztatják a kétgyermekeseket, itt 7 százalék az adóék, noha az átlagos, gyermektelenekre vonatkozóan is ugyanekkora a mutató. 10 százalék alatti a teher még Svájcban, 9,8 százalékot von el az állam a teljes munkaerőköltségből adók és járulékok formájában, amivel párhuzamosan a gyermektelenek esetében 22,2 százalékos adóékról árulkodik az OECD grafikája.

Forrás: mfor.hu