Nem igaz a kormányzati kommunikáció állítása, hogy a védőnők visszamenőleg 30-35 ezer forintos fizetésemelést kaptak. A finanszírozást valóban megemelték ennyivel, a védőnők azonban ennek legfeljebb 12 százalékát látják – közölte az Autonóm Területi Szakszervezet.

Sok helyen megjelent a sajtóban a hír, amely szerint „már elutalta az OEP a háziorvosok, a fogászok és a védőnők béremelését. Utóbbiak 30-35 ezer forinttal vihetnek többet haza (...) amit visszamenőlegesen januártól kapnak meg.”

Ez azonban nem igaz – szögezi le a Autonóm Területi Szakszervezet. A védőnői finanszírozás emelése történt meg 2016. január 1-jéig visszamenőleg. Ezt az összeget valóban átutalta az OEP a szerződött szolgáltatóknak, azaz a védőnők munkáltatójának. A pénz azonban nem a védőnőhöz kerül, hiszen maga az egészségügyi szolgáltatás finanszírozása történik belőle. A hatályos finanszírozási rendelet értelmében ennek az összegnek mindössze a 12 százalékát köteles a szolgáltató közvetlenül a védőnő díjazására fordítani.

Az Autonóm Területi Szakszervezet továbbra is tiltakozik amiatt, hogy a védőnők kimaradnak az egészségügyi bérrendezésből, és fenntartja azon álláspontját, miszerint a védőnői bérrendezés egyetlen elfogadható módja az egészségügyi szakdolgozói bértábla védőnőkre történő kiterjesztése.

A Magyar Védőnők Egyesülete a tagjainak szóló tájékoztatásban kiemeli: a bérrendezés (amely valószínűleg illetménykiegészítés lesz csak az idén) az egészségügyi ágazatban szeptember 1-jétől indul, tehát csak az októberben fizetendő szeptemberi bér fogja tartalmazni a béremelés/illetménykiegészítés összegét. De az sem 30-35 ezer forint lesz. Az egyesület számításai szerint rosszabb esetben havi 1500–5600 forint, a lehető legjobb esetben (ha az összes emelést bérre fordítja a munkáltató) bruttó 20–26 000 ezer forint lesz. De még ez is jóval kevesebb a szakdolgozói bértáblához viszonyítva.

Forrás: 168 óra