Az ősszel az országgyűlés elé kerül az egzisztenciális biztonságot erősítő járadékrendszer, a részleteket a szakmával egyeztetik – írja a Magyar Hírlap.

A folyamatos béremeléssel járó életpályamodell részeként úgynevezett járadékrendszer bevezetését készíti elő a Belügyminisztérium a rendvédelmi dolgozók számára – értesült lapunk. A lehetőség az egészségügyileg szolgálatteljesítésre alkalmatlanok anyagi biztonságát erősítené.

Általános biztosítási konstrukció helyett a „szolgálati feladatokkal összefüggő feladatellátás során, illetve következtében egészségügyileg alkalmatlanná váló állomány egzisztenciális biztonságát szolgáló járadékrendszer bevezetésére készüljön szakmai javaslat” – ismertette a kormány döntését Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszában, amelyet az MSZP-s Harangozó Tamás parlamenti kérdésére adott. Ebben a tárcavezető felidézte, az új szolgálati törvény elfogadásával a kabinet kiemelt célkitűzése volt az életpálya-koncepció kiteljesítése, a hivatásos szolgálati állományt érintő jelentős, többlépcsős illetményemelés. Az új szisztéma tehát az életpályamodellhez kapcsolódóan alakul majd, célja pedig Pintér szerint elsősorban az, hogy a rendkívüli események, élethelyzetek – baleset vagy betegségek miatti, hivatásos szolgálatra, illetve adott szolgálati beosztásra való egészségügyi alkalmatlanság – hatékony kezelését szolgálja. Emellett a járadékrendszer az állomány anyagi biztonságát is erősítheti, érvel a minisztérium. Az állam, hivatásos tagjának jogviszonyból eredő önkéntes többletvállalásáért cserébe, egészségkárosodás esetén legalább részben pótolja a kiesett jövedelmet, ezt jelentené a tervezett szisztéma.

Az ezzel kapcsolatos szakmai és érdekképviseleti egyeztetések folyamatban vannak, a törvényi szabályozás az ősszel kerülhet a parlament elé. Pintér Sándor tájékoztatása szerint tekintettel arra, hogy a rendvédelmi járadék intézményrendszerének bevezetését szolgáló százmillió forintos forrást a már elfogadott jövő évi költségvetés a tárca fejezeti során, de különálló alcímmel tartalmazza, jövő év január elsejétől az arra jogosultak már élhetnek is a lehetőséggel.

Érdemes felidézni egyébiránt, hogy a rendvédelmi dolgozók bére 2015 óta folyamatosan emelkedik. Abban az évben a kormány mintegy negyvennégymilliárd forintot szánt béremelésre. Ebből az állami forrásból akkor az alapfeladatot ellátó tisztek, altisztek és zászlósok harmincszázalékos, a humán területen dolgozók huszonöt százalékos, míg a vezető pozícióban lévők tizenöt százalékos emelést kaptak. Ezzel azonban korántsem ért véget a folyamat, az ágazati dolgozók bére azóta minden évben öt százalékkal nő, s az életpályamodell 2019-ig így is folytatódik. Ezt egészítené ki a most készülő járadékrendszer tervezett bevezetése jövőre.

Tízmilliárd forintnyi túlszolgálat júniusig

Több mint tízmilliárd forintot fizettek ki az általános rendőri feladatokat ellátó szervek túlórapénzként az idei év első fél évében – derül ki Pintér Sándor egy másik írásbeli válaszából. Januártól június végéig összesen 3 099 093 óra túlszolgálatot rendeltek el, a legtöbbet egyébként májusban. A tárcavezető szerint a hivatásos állomány szolgálati jogviszonyáról szóló törvény lehetőséget ad a túlszolgálat szabadidőben történő megváltására – az említett adatok a meg nem váltott túlórákra vonatkoznak.

A Nemzeti Védelmi Szolgálatnál mindezen túlmenően – olvasható a parlamenti válaszban – valamennyivel több mint másfél millió forintot folyósítottak összesen mintegy tízezer órányi túlszolgálatért. A tűzoltók és katasztrófavédelmi dolgozók részére ezen időszakban 92 872 550 forintot fizettek túlórákért.

Forrás: Magyar Hírlap