Magyarországon óriási hiány van programozókból - halljuk, olvassuk ma már szinte minden héten. Ez persze nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy a szoftverfejlesztés az egyik legjobban hordozható és exportálható munka, valamint, hogy milyen fizetések uralkodnak a tőlünk csak alig pár száz (vagy maximum ezer) kilométerre lévő, szomszéd uniós országokban - és, hogy ennek mennyire a közelében sincsenek a magyar bérek – írja a prog.hu.

Ugyanazért a munkáért ugyanis egy német fejlesztő legalább 3x-4x annyit is megkap, mint magyar társa - derül ki egy, a német fejlesztői keresetekről most közölt statisztikából. Utóbbi szerint a kezdők fizetése is már elképesztő magasságokban szárnyal, a senior fejlesztők pedig egy vagyont keresnek - legalábbis magyar szemmel nézve.

A junior developerek bére évente átlagosan 31.000 euró körül van, azaz ők havonta 800.000 forint nettó vihetnek haza - pár év alatt azonban szinte megduplázhatják keresetüket. A három évnél régebb óta dolgozó programozók ugyanis már átlagosan évente 51.500 eurós, azaz, havi 1.3 millió forintot is meghaladó kompenzációra számíthatnak. Ha pedig valaki 10 évnél is több tapasztalatot tud felmutatni, évente 55.533 eurós, azaz havi 1.4 millió forintosnál is magasabb átlagfizetéssel számolhat.

Akinek még ez sem elég, annak érdemes karrierre törekednie. A fejlesztési vezetők ugyanis a magyar szemmel már szinte hihetetlennek tűnő, 113.000 eurós, azaz havi majd' 3 milliós átlagfizetésről számolnak be a felmérésben. A cégek CTO-i persze még ennél is többet: 146.300 eurót, azaz havonta 3.8 millió vihetnek haza átlagban az adatok szerint.

A felmérést a Compensation Partner 5.393 darab, Németországban informatikai területen dolgozó szakember megkérdezésével végezte el.

Forrás: prog.hu