Megkezdődött annak a kormányhatározatnak az előkészítése, amely megteremti az egészségügyiek őszi béremelésének alapját – tudta meg a Magyar Idők. Az ápolók és a szakorvosok számlájára októbertől már magasabb összeget utalnak. Értesüléseink szerint hamarosan megkezdik a háziorvosi praxisoknak járó, összességében tízmilliárd forintos pluszjuttatás kifizetését is.

 A kormány és a szakszervezetek között júniusban született megegyezésnek köszönhetően idén szeptembertől átlagosan 26,5 százalékkal emelkedik az ápolók és bruttó 107 ezer forinttal a szakorvosok, valamint a szakgyógyszerészek alapbére. Az emelt összegű fizetés először az októberi utalással érkezik, ahhoz pedig, hogy azt minden érintett megkapja, több lépcsőben egyeztetnek majd a kórházak, a szakrendelők és az egészségbiztosító. Névre szólóan meg kell határozni, hogy kik kapnak majd béremelést, amelyben ezúttal mindenki részesül, függetlenül attól, mennyi ideje dolgozik az adott intézményben. A szakdolgozói emelés alapja ugyanis egy új egészségügyi szakdolgozói bértábla, szep­tembertől ennek alapján számolják ki minden egyes ápoló fizetését. Mivel az orvosok közül sokakat közreműködői szerződéssel foglalkoztatnak a kórházak, vagy vállalkozóként dolgoznak, a bérmegállapodás azonban kizárólag a főállású munkaviszonyban foglalkoztatottakra vonatkozik, itt is szükség van az érintettek pontos meghatározására. Béremelés viszont a részmunkaidős szakdolgozóknak is jár, arányosan.

Úgy tudjuk, az egyeztetésekkel párhuzamosan megkezdődött annak a jogszabálynak az előkészítése is, amely megteremti az őszi béremelés alapját. A tervezett kormányhatározat várhatóan rögzíti majd azt is, hogy az intézmények idén még külön soron kapják meg az emelt bérek fedezetét, az csak a jövő évtől épül be a finanszírozásukba, mert a vonatkozó jogszabály módosításához parlamenti jóváhagyás szükséges. Az idei és a jövő évi béremelésre összesen százmilliárd forintot fordít a költségvetés.

Mint emlékezetes, ez az első lépése a három évre szóló bérmegállapodásnak, amely összesen mintegy százezer egészségügyi dolgozót érint, ezen belül körülbelül 80 ezer szakdolgozót és 20 ezer orvost. A szakorvosok és a szakgyógyszerészek alapbére a mostani szeptemberi emelés után jövő év novemberében nő majd újabb bruttó százezer forinttal. Ugyancsak 2017 novemberében a szakorvosjelöltek és a kórházi gyógyszerészek alapfizetése is emelkedik, bruttó 50 ezer forinttal, a szakdolgozóké pedig átlagosan bruttó 12 százalékkal. Az ápolók alapbére 2018 és 2019 november elsejétől is nő, további 8-8 százalékkal.

A megegyezés eredményeként az állami fenntartású intézmények szakdolgozóitól ez év július 1-je óta – a pedagógusokhoz hasonlóan – a munkáltatók átvállalják a havi 722 forintos kamarai tagdíjat.

A hírek szerint hamarosan megkezdik a háziorvosi praxisoknak járó, összességében tízmilliárd forintos pluszjuttatás, illetve a védőnői szolgálatoknak és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosoknak szánt kétmilliárd forint kifizetését is. A háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként – a tavalyihoz hasonlóan – átlagosan havi 130 ezer forinttal emelkedik a bevételük, a védőnőknél és az iskolai védőnőknél az emelkedés havi 30-35, a fogorvosoknál 50-55 ezer forint.

 Forrás: Magyar Idők