Nagyon jelentős béremelkedést vár a nemzetgazdasági miniszter. Szerinte fontos a sorrend is, első körben azoknak kell segíteni, akik munkát keresnek – írja a napi.hu.

Kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az euró esetleges bevezetéséről nyilatkozott, csütörtökön pedig Tusnádfürdőn beszélt többek között az uniós forrásokról, valamint arról, hogy saját lábára kell állítani a gazdaságot. Majd - szintén Tusnádfürdőn - az Origónak adott interjúban előrejelzést adott a magyar fizetések alakulásáról is.

Konkrétan azt mondta, hogy nagyon jelentős béremelkedésre számít a következő másfél évben. A miniszter úgy véli, az alacsonyabb munkanélküliség és a munkaerőhiány miatt a munkáltatók kénytelenek lesznek bért emelni, csak így tudják majd megtartani a képzett munkaerőt. Varga utalt arra, hogy az utóbbi években 4,5-5 százalékos volt az éves átlagos reálbér-növekedés, éppen emiatt hasonló mutató vár az idén is.

A munkaadókkal is egyeztetni kell a munkaerőhiányról, ám a sorrend is fontos. Varga szerint amíg Magyarországon egyetlen olyan ember is van, aki munkát keres, addig azon kell segíteni. „A magyarországi munkanélküliség szerencsére 5,5 százalék körül van, ami jóval kedvezőbb, mint a hat évvel ezelőtti 12 százalék. A határozott célkitűzésünk, hogy ennek a 250 ezer főnek munkát tudjunk biztosítani” - közölte a miniszter.

Forrás: napi.hu