Június végén jelentette be a Universal Leaf Tobacco (ULT), hogy elküldi a magyarországi gyárának dolgozóit. Az amerikai cég kivonulásával Nyíregyházán megszűnik a dohányfermentálás, a döntés konkrét magyarázatára a cégvezetés otthon, az Egyesült Államokban vállalkozott – írja a HVG.

A Richmond Times weboldalán jelent meg az a beszámoló, mely az ULT magyarországi kivonulásnak okairól és várható következményeiről ír. A richmondi székhelyű ULT itt jelentette be, hogy megszünteti az egyik európai, pontosabban: a magyarországi dohányfeldolgozó üzemét.

Ennek oka részben az a cég szerint, hogy csökkent a kereslet a magyar gyártású dohány iránt. Ugyanakkor az ULT úgy látja, hogy az európai piacon jelentkező igényeknek a magyar dohány olaszországi feldolgozásával is képes eleget tenni, ráadásul ezzel a lépéssel javítani tudja a kontiensen az ellátási lánca hatékonyságát is.

A döntés, hogy befejezik a magyarországi gyár működtetését, alapos elemzések és stratégiai alternatívák figyelembe vételével történt – nyilatkozta Domenico Cardinali, a cég európai ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a gyárban dolgozók képviselőivel egyezség született a döntés gyakorlatba való átültetéséről, és ez a számítások szerint 1.000.000 dolláros munkavállalói végkielégítéssel jár majd.

Az ULT továbbra is vásárolna hővel szárított, és  Burley dohányt is Nyíregyháza környékéről, de a magyar leányvállalat ingatlanait és a fermentáló berendezéseit, melyek együttes, könyv szerinti értéke  5 millió dollár, máris elkezdte értékelésíteni.

A magyarországi vállalatnak most még 52 állandó munkatársa van, és további 150 szezonális dolgozót foglalkoztat. A céget vezető Bittner Imre korábban azt mondta, hogy próbáltak segítséget kérni a kormánytól a tevékenység folytatásához, de nem jutottak semmilyen eredményre, miközben az elmúlt két-három évben folyamatosan nőttek az eladatlan készleteik.

Forrás: HVG