A héten nyilvánosságra kerülnek a bértábla tartalmi elemei – tudatta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet ünnepségén. A nem egészségügyi munkavállalók és a védőnők bérrendezéséről jelenleg is tárgyalnak – írja a Magyar Hírlap.

 Megújult az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) részeként a több mint százéves Esplanade épület, valamint a Lukács-udvar két műemléki védettségű épületegyüttese egymilliárd forintnyi uniós forrásból. Előbbi hatszintes, kétszázhatvanöt ágyas, aktív fekvőbeteg-ellátást biztosít, míg az utóbbiban százharminchét ággyal két reumatológiai rehabilitációs osztály, illetve az igazgatás működik.

Poór Gyula, az ORFI főigazgatója a tegnapi átadáson elmondta, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a világítást, a fűtésrendszer kazánjait és vezetékeit, valamint az egyik épület homlokzat- és tetőszigetelését is elvégezték. Mindez évente mintegy 37,5 millió forint energiaköltség-megtakarítást eredményezhet, ami több mint negyvenszázalékos költségcsökkenést jelent. Ehhez kapcsolódva a főigazgató közölte, az intézmény hosszú évek óta pénzügyileg stabil, adóssága nincs. Végül a kormány segítségét kérte további, felújításra szoruló épületek rendbetételéhez.

Az átadáson köszöntőt mondott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, aki a célzott támogatáskérésre reagálva kijelentette: minden további korszerűsítésnek, amely érinti a budapesti ellátást, illeszkednie kell a most alakuló fővárosi kórházfejlesztésbe. Emlékeztetett, az előző uniós ciklusban a közép-magyarországi régió kevés fejlesztési forráshoz jutott, a következőkben pedig „még kevesebb támogatás jut majd”, így a beruházásokat hazai forrásból kell elkezdeni.

Az államtitkár kitért az egészségügyibér-emelésekre is, s elmondta, hogy a bértábla tartalmi elemeit a héten közzéteszik. Hozzátette, további tárgyalások zajlanak az ellátást segítő, de nem egészségügyi végzettségű munkavállalók, valamint a védőnők bérhelyzetének rendezése érdekében, „ők sincsenek elfelejtve”

Forrás: Magyar Hírlap