Nem kaptak béremelést, ezért folyamatosan hagyják el a MÁV-ot a szakértők, mérnökök, a közép- és felsővezetők. A helyzeten pedig az sem segít, hogy a társaság mindössze pár tízezer forintos gyorssegéllyel próbálja maradásra bírni őket - közölte a Vasutasok Szakszervezete. 

A szakszervezet közleményében az „eseti tűzoltás, a lyukak átmeneti foltozgatása helyett az alapbérek megfelelő rendezését és a sokszor hangoztatott életpályamodell azonnali kidolgozását követeli”.

A VSZ szerint a szakemberek és a vezetők körében mára már ugyanakkora a MÁV-tól való elvándorlási arány, mint a fizikai dolgozóknál, a szakszervezet szerint részben azért is, mert ezen kör tagjai kimaradtak a februári vasutas béremelésből.  A tömeges felmondásokra válaszul „került elő hirtelen néhány tízmillió forint a MÁV fiókjából” az egyszeri kifizetésekre, amelyekről a napokban értesítette az érdekvédőket a cégvezetés.

A VSZ szerint „nem az a baj, hogy adnak, hanem az, hogy így adnak plusz pénzt a dolgozóknak, most éppen a 350 ezer forint feletti bérkategóriában tartozó szellemi foglalkozásúaknak”. Ez nem megoldás, csak tüneti kezelése a súlyos alap problémának, a drámai létszámhiánynak, amelynek megoldására kevés a lyukak átmenti foltozgatása - írta a VSZ.

Forrás: Index