Kivár a munkaadói oldal a jövő évi bérekkel kapcsolatos javaslatával a második negyedévi makrogazdasági adatok megjelenéséig, és a munkavállalók sem számítanak gyors megállapodásra – közölték a Magyar Idők kérdésére a felek. A szakszervezetek továbbra is a minimálbér 8 százalékos és a szakmunkás-minimálbér 13 százalékos emelését szeretnék elérni, de az érdemi tárgyalások várhatóan csak ősszel folytatódnak.

A korábbi tervekkel ellentétben nem várható gyors megállapodás a jövő évi minimálbérről és a szakmunkás-bérminimumról – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. A szakszervezet a minimálbérnél bruttó 8, a garantált bérminimumnál bruttó 13 százalékos emelést tart szükségesnek 2017-ben.

A vasárnapi bérpótlékkal kapcsolatos tárgyalásokon sem várható gyors döntés, mivel széles körű egyeztetést szeretnének a felek. A munkavállalói képviseletek olyan megállapodást szorgalmaznak, amellyel korlátozhatják az alkalmazottak vasárnapi munkavégzését, azaz nem lehetne őket minden vasárnap beosztani. Az elnök emlékeztetett: a multik abban érdekeltek, hogy nyitva tarthassanak, minél több hasznot könyvelhessenek el, akár az alkalmazottak állandó dolgoztatásával is. A munkavállalók pedig féltik az állásukat, ezért nem mernek demonstrálni.

Palkovics emlékeztetett: a költségvetésbe már beépítette a kormány a munkavállalóknak kedvező, szociális jellegű javaslatokat. Az elnök idesorolta a mobilitási támogatást: ha a dolgozó saját gépkocsival jár munkába, akkor a korábbi 9 forint kilométerenkénti támogatás helyett jövőre 15 forintot kaphat adómentesen a munkáltatójától. Fontos változás lesz jövőre a kafetéria-rendszerben. Ismert, hogy a munkáltató kedvezményes adózás mellett adhat évi 100 ezer forint készpénzt az Erzsébet-utalvány megszűnésével, a Szép-kártyák pedig megmaradnak. A munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás adómentes lesz.

A munkaadói oldal az újabb bérajánlásával megvárja a második negyedéves adatokat, így nem valószínű, hogy érdemi tárgyalások kezdődnének szep­tember előtt – mondta lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára. A munkaadók álláspontját nem befolyásolja a kafetéria-rendszer átalakítása, elsősorban a makrogazdasági adatokat veszik figyelembe. Korábban azonban a képviseleteik magasnak tartották a 8 és 13 százalékos bruttó béremelést.

Forrás: Magyar Idők


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ