A szakdolgozóknak felfoghatatlanul, megalázóan alacsony béremelést adtak, a rendszer működésében nélkülözhetetlen műszaki, szociális és adminisztratív feladatot ellátó kollégáinknak pedig újfent semmit – mondta a Magyar Nemzetnek Álmos Péter, az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport egyik szervezője. A szegedi klinika orvosa kifejtette: a hálapénzmentes és minőségi egészségügyhöz az egész ágazatnak elfogadható perspektívát kell nyújtani, ebben a megállapodásban ez nincs benne.

– A béremelés csak egy része a biztonságos és minőségi betegellátáshoz vezető útnak. Remek, hogy ez elkezdődött – az orvosok esetében –, de nagyon hiányzik az átfogó program. Az elfogadható fizetés előfeltétel ugyan, de nem elégséges az orvosok itthon tartásához vagy hazahozatalához – mondta Álmos Péter. Hozzátette, a jelenlegi finanszírozásból az intézmények nem tudják biztosítani a minőségi munkát, ez közvetlenül érződik a betegellátáson. A jó szakember, legyen szó programozóról, focistáról vagy orvosról, olyan környezetbe vágyik, ahol kibontakoztathatja tehetségét, magas szinten űzheti hivatását – hangsúlyozta a szakember.

Mint ismeret, az idén szeptember elsejétől a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől pedig további bruttó 100 ezer forinttal nő. A szakorvosjelöltek alapbére ebben az évben nem, csak jövő novemberben emelkedik 50 ezer forinttal. A szakdolgozóknál pedig szeptembertől vezetnek be új bértáblát. Nekik az idén átlagosan 26,5 százalékkal nő az alapbérük, jövőre 12 százalékos, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékos emelésre számíthatnak. Ahogy arról hírt adtunk: a védőnők kimaradtak a béremelésből, így akár hatvanezer forinttal is kevesebbet kereshetnek majd, mint a szakdolgozók.

Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként ismertté vált ápoló is arra hívta fel a figyelmet a Klubrádióban a hét végén: megint a „legkisebbek” – sterilizálók, betegszállítók, mosodai munkások, műszakisok – jártak rosszul, mivel rájuk nem gondolt a kormányzat.

De nincs maradéktalanul megelégedve a szakdolgozói béremeléssel Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke sem, aki lapunknak úgy nyilatkozott: ennél jelentősebb fizetésemelésre volna szükség a területen, ugyanis ha tovább csökken a műtősnők és a nővérek száma, idővel nem tudnak majd gyógyítani az orvosok.

Forrás: Magyar Nemzet