Magyarországon az öregségi átlagnyugdíj összege jelenleg 109 561 forint, míg, pár éve ugyanez az összeg csak 90 ezer forint körül volt. Mi alapján emelkednek a nyugdíjak? Tényleg 20 ezerrel többet költhetnek az átlagnyugdíjasok, mint pár éve? A Pénzcentrum cikke.

A nyugdíjak emelésének a mértékét  törvény szabályozza, vagyis minden évben a január hónapban a tárgyévre tervezett infláció mértékével emelni kell az ellátásokat. Abban az esetben pedig, ha az első 8 hónap adatai alapján a tervezettnél mégis magasabb lesz az infláció, akkor visszamenőleg, megfelelő mértékű kiegészítő intézkedést kell végrehajtani.

A novemberi intézkedés során - amennyiben az magasabb - a nyugdíjasok várható fogyasztóiár-növekedését kell figyelembe venni - tudta meg a Pénzcentrum a Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF)

Mennyi volt az átlagnyugdíj 2010-ben?

Hazánkban jelenleg az öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forint, míg ugyanez a szám 2010-ben 90 055 forintra volt tehető.

Bár az öregségi nyugdíjak átlagos összege növekedést mutat - ez azonban annak köszönhető, hogy 2012 óta az ellátásokat az inflációval (az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti) növelik. Tehát a fogyasztói árnövekedéssel azonosan emelik a nyugdíjakat - vagyis igaz, hogy év elején valamivel több pénzt kapnak a nyugdíjasok, de ebből a pénzből nem tudnak többet vásárolni, vagyis emiatt nem javul a nyugdíjasok helyzete. Azt azonban érdemes tudni, hogy a bevezetés évében és azt követő évben felbecsülték az infláció mértékét, így ekkor a nyugdíjak az áremelkedésnél nagyobb mértékben növekedtek.

Tényleg ennyit kap az átlag?

A nyugdíjasok száma hazánkban 2015 végén 2 017 609 fő volt, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak:

A fenti ábrán is jól látszik, hogy hiába mozog 109 ezer forint körül az átlagnyugdíj, hazánkban jelenleg a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él. Sőt, 2 500 főnél is többre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

Miért nincs nagyobb nyugdíjemelés?

A magyar nyugdíjrendszerben a mindenkori nyugdíjasokat a gazdaságilag aktívak tartják el, azonban a 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Emiatt is válik kérdésessé az, hogy ezt meddig bírja a magyar nyugdíjrendszer? A fenntarthatóság többféle intézkedéssel érhető el, többek között a nyugdíjrendszer kiadásainak csökkentésével - ennek érdekében vezették be még 2012-ben az inflációkövető nyugdíjemelést.

A fenntarthatóság érdekében egyébként jó eszköz lehet még a nyugdíjkorhatár emelése, vagy a foglalkoztatás bővítése, és az idősgondoskodás szerepének növelése - írja a KSH friss tanulmányában. A legújabb törvénymódosítási javaslatok szerint pedig az állam kihátrálhat a nyugdíjasok mögül, ugyanis a felnőtt gyermek köteles lesz eltartani a szüleit, és erre egy harmadik személy, például szociális intézmény is kötelezheti.

Forrás: Pénzcentrum