Akár 100 ezer forint különbség is lehet két kormánytisztviselő bére között ugyanabban a munkakörben. Ezért aggódik a szakszervezet a béremelés miatt. Az önkormányzati dolgozók ebből is kimaradnak – írja a delmagyar.hu.

Emelkedik a járási hivatalokban, kormányablakokban és a kormányhivatalban dolgozó állami tisztviselők bére. Erről döntött tegnap a parlament. A Fidesz, a KDNP és a Jobbik megszavazta a jogszabályt, az MSZP, az LMP és a baloldal független képviselői nem. Megyénkben az érintett hivatalokban összesen 1540-en dolgoznak. Hogy valamennyiüket érinti-e az intézkedés, arra a kormányhivataltól egyelőre nem kaptunk választ, ugyanis át kell tekinteniük a végleges, elfogadott törvény szövegét és meg kell várniuk a törvény kihirdetését.

Az eddigihez képest változás a bértáblában, hogy az állami hivatalnokok innentől nem alapilletményt, valamint kiegészítéseket és pótlékokat kapnak. Ezentúl ügyintézőtől a vezetői munkakörökig előmeneteli fokozatonként határozzák meg számukra a sávok alsó és felső határát. Ez a kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint 30 százalékos fizetésemelést jelent.

– Nem a kormánytisztviselőkkel van bajunk, hanem azt utasítjuk el, hogy kivételezés legyen – mondta frakciója döntéséről Szabó Sándor (MSZP). A szegedi országgyűlési képviselő hozzátette, egységesen kellett volna rendezni az állami és az önkormányzati tisztviselők bérét. Utóbbiak 8 éve hiába várják a fizetésemelést, és most is felelőtlenül a településekre hagyják a sorsukat.

– Indokolt a béremelés – kommentálta a hírt Farkas Andrea, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) megyei titkára. Megjegyezte: a kormányzat túlbonyolítja a rendszert. Aggódik, mert az eddigi törvényben garantált szabályozás helyett túl nagy mozgásteret hagynak a munkáltatóknak. Ez kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat a kormányhivatalok vezetőinek, akiket a politika nevezett ki. Márpedig az ügyintézőknek politikamenteseknek kellene lenniük. Ráadásul helyenként előfordulhat akár 100 ezer forintos eltérés is azonos munkakörben dolgozók között.

A polgármesteri hivatalok dolgozóit nem érinti a béremelés. Megírtuk: értük hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot az MKKSZ az önkormányzatoknál június 22-én, szerda reggel 8-tól. Nekik is 30 százalékos béremelést követelnek (2016. május 20.: Sztrájkot hirdettek az önkormányzati tisztviselők).

Forrás: delmagyar.hu